nedjelja, 24. svibnja 2015.

Prirodni lijekovi koji će ublažiti svrbež kod ugrica komarca

Većina nas se veseli toplom vremenu, laganom proljeću te vrućem ljetu, a naravno i godišnjim odmorima. No, komarci, koji dolaze s toplim vremenom nerijetko izazivaju velike smetnje, a njihovi ubodi nelagodu i svrbež.



U nastavku vam donosimo 7 kućnih lijekova, koji će vam uvelike pomoći kod uboda komaraca.

Soda bikarbona

Ono što već sigurno znate jest da soda bikarbona ima zaista široku primjenu, pa smo ju mi tako svrstali u jedne od najboljih kućnih lijekova za ubode komaraca.

Jednostavno u malu posudu dodajte žlicu sode bikarbone, a zatim postepeno dolijevajte vodu dok ne dobijete čvrstu smjesu. Nanesite na zahvaćeno područje, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Ocat

Ocat će na ubode komaraca djelovati tako da će smanjiti oticanje i svrbež. Natopite vatu octom, a zatim postavite na zahvaćeno područje. Vatu možete zalijepiti i flasterom te ostaviti da djeluje oko desetak minuta.

Ocat također možete pomiješati s kukuruznim brašnom, te tako dobiti čvrstu smjesu, koju možete nanijeti na mjesto ugriza komarca, a zatim nakon desetak minuta isprati toplom vodom.

Voda

Voda može trenutno ublažiti osjećaj svrbeža i nelagode. Temperaturu vode prilagodite sebi, no pripazite da ona ne bude pretjerano vruća. Jednostavno čistu tkaninu natopite vodom, a zatim primijenite na ugriz komarca.

U vodu također možete dodati ocat, koji smo ranije spomenuli, a svakako vam preporučujemo da običnu vodu zamijenite slanom, ako ste u blizini mora.

Također, ako vam je pri ruci čaj od nevena, svakako ga nanesite na ubod komarca. Čaj od nevena slovi kao “najbolji prijatelj” kože, pa tako ublažava osjećaj nelagode i svrbeža kod uboda komaraca.

Proizvodi iz kupaonice

Naši ormarići u kupaonici su nerijetko natrpani raznim proizvodima, a neki od njih vam mogu pomoći i kod uboda komaraca. Primjerice, aspirin možete rastopiti u malo vode, a smjesu utrljati na ugriz, a ako ste alergični na aspirin možete ga zamijeniti pastom za zube, koja će isušiti ugriz komarca i tako smanjiti osjećaj svrbeža.

Poslužiti vam može i baby puder, kojeg jednostavno možete nanijeti na ugriz, a poslije ga ne morate ispirati.

Blato

Blato može poslužiti kao odličan lijek kod uboda komaraca, pogotovo ako se nalazite negdje vani, a nijedan drugi kućni lijek vam nije pri ruci. Nanesite malo blata na ubod komarca, a zatim omotajte povezom. Blato držite na ubodu sve dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom.

Eterična ulja

Eterična ulja lavande i čajevca mogu ublažiti osjećaj nelagode i svrbeža. Eterično ulje lavande primijenite izravno na ubod, a eterično ulje čajevca dodajte kao oblog s vodom, a zatim nanesite i na mjesto uboda.

Biljni lijekovi

Brojni su biljni lijekovi koji vam mogu pomoći kod uboda komaraca, a neke od njih sigurno već imate kod kuće. Za ublažavanje svrbeža možete utrljati aloe veru, bosiljak, limun, unutrašnjost kore banane, luk i sirovi krumpir.

Effitan sprej s aloe verom i kokosovim uljem

Ako želite u potpunosti spriječiti ubode komaraca, preporučujemo vam Effitan sprej za zaštitu od insekata. Effitan sadrži aloe veru i kokosovo ulje, a istodobno pruža prirodnu i učinkovitu zaštitu.

Zbog svojeg prirodnog sastava pogodan je i za djecu, a osim što štiti od komaraca, pružit će vam zaštitu i od krpelja i obada. Effitan se može koristiti i kod vrlo male djece, sve dok pazite da ga ne nanosite na dijelove tijela koje dijete može staviti u usta.

Nema komentara:

Objavi komentar