Iako je od velike važnosti za zdravlje svakog čoveka redovna stolica nije nešto o čemu se priča. Mi vam danas donosimo voma korisne savete i lekove koji će vam obezbediti redovnu stolicu.
Iako smo veoma otvoreni kad su u pitanju seksualni ili neki drugi zdravstveni problemi, rad creva i izbacivanje otpada iz organizma je obično privatna stvar i o tome se malo govori, ali mnogo ljudi muku muči sa neredovnim stolicama.
Stručnjaci kažu da se u redovnu stolicu i pravilan rad creva ubrajaju stolice od tri puta nedeljno do tri puta dnevno, ali najzdravije je da imate stolicu dva puta dnevno u suprotnom može doći do hroničnog zatvora i mnogih zdravstvenih problema.
Lenja creva su veoma čest problem, a uzrokuje ih ishrana siromašna vlaknima i nedovoljan unos vode, a dobra stvar je što na veoma jednostavne načine možete pokrenuti svoja creva da rade brže i obezbede vam bolje zdravlje. Za početak unosite više vode, jedite više vlaknaste hrane kao što su mahunarke, semenke, orašasti plodovi. Iritabilni crevni sindrom takođe može biti jedan od uzročnika zatvora baš kao i manjak fizičke aktivosti ili upotreba pojedinih lekova protiv bolova. Opstipaciju mogu izazvati i određene hormonalne promene u organizmu kao što je trudnoća, ali zatvor je u tom slučaju privremen.
Kako uredovati stolicu?
Postoji nekoliko prirodnih načina na koje možete učiniti da vam stolica bude uredna.
Probiotici – reč je od dobrim bakterijama koje bi trebalo uzimati u obliku suplemenata dva puta u toku dana, ali odvojeno od jela. Najbolje će delovati ako ih uzimate odmah po buđenju i naveče kad krenete na spavanje. Dobre bakterije su nam potrebne da prerade nutrijente u crevima i povećaju apsorpciju vitamina te kontrolišu uticaj štetnih bakterija. Ne dajte da vas zavaraju reklame na kojima se pojavljuju proizvodi obogaćeni probioticima jer se u njima nalaze male količine koje nemaju nikakvog uticaja.
Magnezijum je mineral koji je veoma efektan i ima blago laksativno dejstvo koje podiže nivo vode u stolici i time olakšava pražnjenje creva. Većina ljudi jede hranu veoma siromašnu magnezijumom, a to veoma lako može da se ispravi time što ćete povećati unos zelenog lisnatog povrća kao što su raštan ili kelj. Magnezijumom su bogate i namirnice poput semenki susama i bundeve, indijskog oraha, badema, mahunarki i tunjevine.
Nema komentara:
Objavi komentar