nedjelja, 14. lipnja 2015.

ČUVAJTE SE: Evo šta vam se sve može desiti ako NE PIJETE dovoljno vode!

Najbolji način da utolite žeđ je čaša obične vode. Voda je prirodni izvor zdravlja, ali mnogi često zaborave da je piju, a zbog toga organizam trpi.

voda-pice-foto-profimedia-1434192487-679065

Evo nekih znakova da ne unosite dovoljno vode:

1. Suva usta

Najčešći znak žeđi su suva usta i osećaj suvoće u usnoj duplji. Ako su vam usta suva onda je vaše telo je već dehidrirano.

2. Suve oči

Nedostatak vode u telu se manifestuje suvoćom očiju koje mogu postati crvene. Nedovoljna vlažnost očiju poseban su problem za one koji nose kontaktna sočiva.

3. Bolovi u zglobovima

Pršljena i hrskavica sadrži 80 odsto vode. Ako želite da sprečite neprijatno peckanje i žarenje u kostima kad god se krećete ili vežbate, unesite dovoljne količinu vode.

4. Suva koža

Koža je najveći organ i potrebno mu je dosta vode kako bi se pravilno funkcionisao. Suva i iritirana koža je jedan od prvih znakova dehidracije i mogu da izazovu ozbiljne probleme. Nedostatak vode smanjuje sposobnost tela da se znoji i na taj način uklanja toksine iz tela.

5. Osećaj zamora

Zamor i pospanost su znaci nedostatka vode u telu. Kada pijete male količine vode, telo je pozajmljuje od drugih organa i zbog toga se osećate loše.

6. Mišićna masa se smanjuje

Mišići sadrže veliku količinu vode. Unošenje male količine vode znači smanjenje mišićne mase. Da biste imali dovoljno energije da izdržite vežbanje, tokom treninga redovno pijte vodu.

7. Osećaj gladi

Dehidracija vara mozak i prenosi signale da je telo gladno, pa čete imati osećaj gladi tokom celog dana. Hrana bez dovoljno vode usporava metabolizam i stvara masne naslage.

8. Znaci preranog starenja

Nedostatak vode je vidljiv na vašem licu. Za to je zaslužna suvoća kože, pa ona postaje podložna borama, gubi elastičnost i kao rezultat toga, izgleda starije nego što bi trebalo.

9. Smajenje potrebu da idete u toalet

Sanje vode u organizmu utiče i na potrebu za odlazak u toalet. Ako ne mokrite 4 do 7 puta u toku dana, pijete premalo vode. Tamna boja urina je još jedan znak da ste dehidrirali.

10. Imaćete problem sa varenjem

Podrigivanje je samo jedan od signala da imate veliku količinu želudačne kiseline zbog dehidracije. Voda vlaži organe za varenje i u dovoljnim količinama sprečava crevne probleme i zatvor.

- See more at: http://blog.neum-bih.com/cuvajte-se-evo-sta-vam-se-sve-moze-desiti-ako-ne-pijete-dovoljno-vode/#sthash.7SRM58XO.dpuf

Nema komentara:

Objavi komentar