nedjelja, 21. lipnja 2015.

DA LI JE ŠTITNJAČA UZROK TVOJE DEBLJINE? Simptomi usporene štitnjače i držanje dijete!

DA LI JE ŠTITNJAČA UZROK TVOJE DEBLJINE? Simptomi usporene štitnjače i držanje dijete!
Naglo debljanje ili mršavljenje, umor, razdražljivost, nesanica, natečenost, osjećaj knedle u grlu… sve to mogu biti simptomi problema sa štitnjačom. Nauči kako možeš samostalno pregledati štitnjaču i saznaj kako su stres i prehrana povezani s ovom žlijezdom, koju nazivaju energetskom centralom organizma.


Svaka pretila osoba trebala bi ispitati funkciju štitnjače, poručuje dr. Ante Škaro, specijalist otorinolaringologije i kirurg glave i vrata, ravnatelj zagrebačke Poliklinike Leptir, prvog privatnog centra u Hrvatskoj specijaliziranog za štitnjaču. Međutim čak i nagli gubitak kilograma može biti znak poremećaja rada štitnjače.

“Tipično je hipertireoza, pojačani rad štitnjače, uzrok mršavosti”, objašnjava dr. Škaro, “a hipotireoza, to jest usporeni rad štitnjače, pretilosti, ali je moguće i obrnuto. Zato je bilo kakva promjena tjelesne težine važan simptom zbog kojeg bi trebalo pregledati štitnjaču.”

Hipertireoza

Hipertireoza je stanje u kojem prevladava prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona iz štitnjače. Glavni pokazatelj ovog stanja je povišena koncetracija hormona štitnjače T3 (>2,33 nmol/L) i T4 (>154 nmol/L) te snižena koncetracija TSH-a (< 0,35 mJ/L).

Hormoni štitnjače pojačavaju apetit, ali i potrošnju energije, pa osoba s hipertireozom može puno jesti, a ne deblja se, ili čak mršavi.

Samopregled štitnjače

Stani pred ogledalo i glavu malo zabaci da izdužiš vrat. Promatraj donju srednju trećinu vrata, oko dišne cijevi, i prstima opipaj taj dio vrata. Ako primijetiš zadebljanje, to može upućivati na povećanu ili čvorasto promijenu štitnjaču.

To je dobar povod da odeš na pregled štitnjače kod liječnika, koji će se najvjerojatnije sastojati od specijalističkog pregleda, laboratorijske obrade hormona i ultrazvučnog pregleda štitnjače.

Pogledajte video na kojem je objašnjen utjecaj štitnjače na mršavljenje,debljanje,prehranu i držanje dijete! Simptomi usporene štitnjače!



Nema komentara:

Objavi komentar