petak, 5. lipnja 2015.

Domaći lijek za jake kosti prema receptu iz antičke Grčke!

3[GR]A

Naše kosti nalaze se u neprestanoj gradnji. Stalno se stvara novo koštano tkivo. Kad se to ne bi
događalo, kosti ne bi bile kvalitetne i često bismo imali prijelome. Stanice zvane osteoklasti razgrađuju staru kost, a novu kost zatim grade osteoblasti.

U normalnim uvjetima osteoblasti i osteoklasti u međusobnoj su ravnoteži, no ta se ravnoteža može poremetiti. Kod takvih situacija dolazi do smanjenja koštane mase. Kod većine ljudi gustoća koštane mase počinje se postupno smanjivati kad pređu tridesetu godinu, a kod žena to se još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze.

Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustoće kostiju. Nemojte misliti da je riječ o lijekovima ili dodacima prehrani. Kao i uvijek, priroda nam nudi najbolje rješenje.

Pravilna prehrana je važna za naš imunitet, opće zdravlje, a samim tim i zdravlje kostiju.

Predstavljamo vam domaći preparat po receptu koji potječe još iz antičke Grčke, a sadrži namirnice koje posebno povoljno utječu na čvrstoću kostiju.

Sastojci:

– 10 žlica usitnjenog lanenog sjemena
– 5 žlica usitnjenog sezama
– Nekoliko sjemenki bučinih golica
– Nekoliko zrna pšenice
– Malo sjemenki suncokreta
– 3 žlice grožđica
– 1 kg livadskog meda
Priprema:

Preporučuje se kupovati sirove sjemenke i samostalno ih pržiti. Kako visoka temperatura može uništiti njihove esencijalne masne kiseline, najbolje ih je kratko popržiti u tavici (oko 2 min) na nižoj temperaturi bez masnoće.

Nakon toga ih usitnite.

U većoj posudi promiješati sve sastojke, koristeći drvenu žlicu.

Kada dobro izmiješate, smjesu prebacite u tamnu staklenu teglu koja se mora dobro zatvoriti.

Držati na hladnom i suhom mjestu.

Konzumacija:

Uzimajte jednu jušnu žlicu ovog lijeka prije doručka i jednu prije ručka.

Zašto ovo djeluje?

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput sjemenki. Svaka sjemenka u sebi sadrži sve što je potrebno za rast biljke što znači da je budući život biljke koncentriran i sadržan u njoj.

Energetska vrijednost sjemenki ne zaostaje za onom orašastih plodova, a znatan broj kalorija duguju visokom udjelu masnoća. Naime, više od polovice sadržaja čine masnoće, no riječ je o visoko vrijednim uljima, koja tek u malom dijelu čine zasićene, a većinom je ipak riječ o nezasićenim masnim kiselinama. Sjemenke se ističu visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina, nužnih za pravilno funkcioniranje brojnih važnih funkcija u organizmu. Ljudsko ih tijelo nije sposobno sintetizirati zbog čega je nužan njihov unos hranom. Značajan udio čine proteini, zauzimajući 20 -25 % sadržaja. Vitamina nema u izobilju (osim vitamina E u sjemenkama suncokreta), ali zato ima „svega pomalo“ počevši od vitamina A, preko vitamina E, do svih vitamina B kompleksa, izuzev vitamina B12. Sjemenke se ističu i sadržajem brojnih važnih minerala za zdrave kosti poput kalcija, magnezija, željeza, kalija, selena i cinka, a nije zanemariva ni količina prehrambenih vlakana.

Zbog visokog udjela ulja, sjemenke lako užegnu pa je posebnu pažnju potrebno posvetiti njihovom čuvanju. Kako bi nutritivna vrijednost ostala maksimalno očuvana najbolje ih je držati na hladnim i suhim mjestima u tamnim posudama koje ne propuštaju zrak.


O blagodatima meda smo već pisali nebrojeno puta. I ptice na grani znaju :-)

Osim pravilne prehrane, ne zaboravite na redovito izlaganje suncu kako biste osigurali i svoju količinu vitamina D. Također nemojte izostaviti redovitu tjelesnu aktivnost, posebice vježbe snage koje dokazano stimuliraju izgradnju i jačanje kostiju. Konačno, smanjite unos šećera i rafiniranih žitarica i bit ćete sigurni da ste za svoje kosti učinili sve što ste mogli kako bi ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi!

Nema komentara:

Objavi komentar