četvrtak, 4. lipnja 2015.

Je li vam ikada titralo oko? SAZNAJTE ŠTO TO ZNAČI!

Eye_iris


Glavni uzroci su svakodnevne pojave poput stresa, umora, nedostatak sna i pretjeran unos kofeina.

Svima se bar jednom u životu dogodilo da mu zatitra oko, a točni uzrok ne znate. To je vrlo česta i svakodnevna pojava koja zahvati ili desno ili lijevo oko. Konkretni uzroci još nisu poznati, ali smatra se da na to utječe funkcioniranje određenih živčanih područja. Titranje oka u medicini je poznatije pod nazivom “miokimija”, odnosno prisilno trzanje očnog kapka, tj. grč očnog mišića. Neke svakodnevne pojave mogu utjecati na titranje oka kao npr. stres, umor, nedostatak sna, pretjeran unos kofeina, dugotrajno sjedenje pred računalom, živčani poremećaj, ali i nedostatak magnezija u organizmu koji se npr. gubi znojenjem tijekom napornoga vježbanja.

Uz titranje oka kao i kad svrbi dlan, vežu se razni mitovi i praznovjerja. Na različitim područjima i u različitim kulturama, drugačije se tumače. Tako na našim područjima mnogi smatraju titranje lijevog oka lošom srećom dok Kinezi pak vjeruju da je to znak dobre sreće.

Nekoliko mitova

Kina
Titranje u desnom oku smatra se lošim predznakom, dok titranje u lijevom oku znak je dobre sreće. Međutim, kod žena je situacija obrnuta. Također, kada titra u donjem lijevom kapku vjeruje se da će ta osoba plakati ili pak da je netko ogovara.

Dijelovi Afrike
U nekim dijelovima Afrike, vjeruju kada gornji očni kapak titra, da je to znak susreta s nekim neočekivanim. Dok titranje donjeg kapka znači uskoro prolijevanja suza.

Indija
U Indiji se pak smatra obrnuto od Kine. Desno oko su dobre vijesti, a lijevo loša sreća.

Havaji
Titranje u lijevom oku Havajcima je znak dolaska stranca, a konstantno titranje toga oka znači propast u obitelji.

Praznovjerja su jedno, a gledanje na titranje oka s medicinske strane nešto drugo. Dakako, ne vjerujte praznovjerjima.

Nema komentara:

Objavi komentar