utorak, 16. lipnja 2015.

Kad ovo pročitate svaki dan ćete započeti sa šoljom zelenog čaja!

Kad ovo pročitate svaki dan ćete započeti sa šoljom zelenog čaja!

Zeleni čaj je prirodni lijek koji potječe iz Kine. U zadnjih par decenija je postao jako popularan na zapadu, a i kod nas također. Podvrgnut je iscrpnim testiranjima na ljudima i mnoge njegove zdravstvene dobrobiti su naučno dokazane.

Dokazana dejstva


Zeleni čaj ima brojna ljekovita svojstva od kojih sva nisu još uvijek ni istražena. Smatra se jednom od najzdravijih biljaka na planeti. U ovom tekstu ćemo pružiti pregled svih njegovih učinaka i potkrijepiti to medicinskim izvorima, piše Zdravosfera.

Pojačava koncentraciju

S obzirom da zeleni čaj sadrži kofein, on pojačava koncentraciju na sličan način kao kafa.

Međutim, mnogi smatraju da je utjecaj zelenog čaja na mozak i koncentraciju čak i bolji nego utjecaj kafe jer zeleni čaj pored kofeina sadrži i teanin, supstancu koja djeluje smirujuće na mozak i poboljšava raspoloženje.

Neke osobe se nakon kafe osjećaju fokusirano ali također i napeto. Zeleni čaj će vam dati pravi osjećaj koncentracije i smirenosti.

Sprječava nekoliko vrsta raka

Zeleni čaj sadrži brojne supstance koje djeluju antikancerogeno. Osobe koje ga redovno piju imaju znatno manji rizik od nekoliko vrsta raka. Mnoge znanstvene studije su pokazale da smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura, jednjaka, jajnika i gušterače.

Smanjuje rizik za Parkinsonovu bolest

Parkinsonova bolest je poremećaj pokreta koji sa sobom nosi simptome poput drhtanja, ukočenosti i slabe ravnoteže. Trenutno je neizlječiva bolest iako postoje lijekovi koji mogu umanjiti simptome.

Ispijanjem 1 do 4 šalice zelenog čaja dnevno možete spriječiti ili odgoditi nastanak ove bolesti čak iako imate genetske predispozicije za nju. Neke znanstvene studije pokazuju da zeleni čaj nije samo učinkovit u smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti nego i u liječenju.

Masnoća u krvi?

Masnoća u krvi je jedan od glavnih uzročnika suženja krvnih žila i naposljetku srčanih udara. Tragična je činjenica da je ovo jedan od najčešćih uzroka smrti i kod mladih i kod starih osoba, kada se uzme u obzir da prehranom i prirodnim lijekovima možete sačuvati vaše srce. Uz dovoljno discipline s prehranom nisu vam ni potrebni farmaceutski lijekovi. Zeleni čaj je samo jedan od prirodnih lijekova koji ima sposobnost da smanje masnoću i kolesterol u krvi.

Pored zelenog čaja tu je i riblje ulje i lanene sjemenke.

Mršavljenje

Početne studije pokazuju da zeleni čaj ubrzava metabolizam i trošenje masti te pomaže kod mršavljenja. Međutim postoje i studije koje nisu našle nikakav učinak. U svakom slučaju vrijedno je probavanja.

Druge upotrebe

Zeleni čaj ima nevjerovatno širok spektar upotreba. Za sljedeće upotrebe je moguće učinkovit ali istraživanja nisu dovoljno detaljna za službene preporuke:

– sprječavanje moždanih udara
– visok krvni pritisak
– sprječavanje Alzheimerove bolesti
uništava genitalne bradavice (ekstrakt zelenog čaja)
– protiv dijabetesa tip 2
– za jačanje imuniteta
– gingivitis (upaljene desni)
– protiv osteoporoze
– za čistu kožu i borbu protiv akni i prištića

Ima li zeleni čaj negativne posljedice i koliko je previše?

Zeleni čaj je relativno siguran prirodni lijek, ali može djelovati na druge lijekove tako što pojačava ili smanjuje njihov učinak. Kada se kombinira sa određenim antibioticima ili kontracepcijskim tabletama može prouzrokovati nervozu, ubrzan rad srca ili glavobolju. Kada se uzima zajedno sa lijekovima koji razrjeđuju krv može dodatno razrijediti krv. Ako se zeleni čaj kombinira sa efedrinom (kojeg bodybuilderi često koriste za skidanje sala) može doći do prevelike stimulacije i problema sa srcem.

Ne preporučuje se piti više od 5 šalica zelenog čaja dnevno jer sadrži kofein, a previše kofeina može prouzrokovati glavobolju, nervozu i probleme sa spavanjem. Za trudnice i dojilje je zeleni čaj relativno siguran do 2 šalice dnevno.

Započnite dan s ovim čajem umjesto sa šoljicom kafe…

Nema komentara:

Objavi komentar