petak, 5. lipnja 2015.

Kako proljetne biljke pomažu kod zdravstvenih tegoba: JAGLAC ZA SRČANI I NERVNI JADAC, TRNINA “TOPI SALO”, MASLAČAK VIDA RANE

maslačak
Svaki će vam travar kazati da je priroda najbolja apoteka i preporučiti čajeve ili meleme za brojne zdrav stvene tegobe. Proces liječenje je duži, ali su efekti izuzetno značajni. Evo prirodnih lijekova za giht, reumu, dijabetes, hemoroide, otečene noge….
JAGORČEVINA (JAGLAC)
KAŠALJ I GRIPA – Zbog saponina i ostalih ljekovitih sastojaka, biljne mješavine od korijena jaglaca su jako dobar lijek za dugotrajni kašalj, gripu, bronhitis, hripavac i upalu pluća, jer rastvaraju i izbacuju sluz i nadoknađuju nedostatak vitamina C u organizmu.
GIHT I REUMA – Pripravci od korijena i cvjetova jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje gihta i reumatizam. I poznati iscjelitelj Kneipp bio je veliki zagovornik jaglaca, te je savjetovao da ljudi skloni reumatizmu i gihtu dulje vrijeme piju dnevno 1 do 2 šoljice čaja od cvjetova jaglaca, pa će im se jaki bolovi smanjiti.
SRCE – Mogu se uzimati cvjetovi jaglaca namočeni u dobro vino ili konzervirani sa šećerom u prahu, tako da se u staklenu posudu naizmjenično stavi sloj cvjetova debljine palca i sloj šećera dok posuda ne bude puna. Na kraju se stavi dvostruki sloj šećera i posuda se dobro zatvori čistom krpom i zaveže. Ovo se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1 do 3 čajne kašike dnevno.
ZA ŽIVCE – Čaj od cvjetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepu živaca, ublažavanje migrene i glavobolje, ovaj čaj smanjuje navalu krvi u glavu, liječi drhtanje udova i odlično je sredstvo za spavanje. Takav čaj ne može škoditi niti izazvati ovisnost pa ga treba uzimati umjesto lijekova.
KAMENAC – Korijen jaglaca kratko prokuhan u vodi i pomiješan s medom, pomaže kod bolesti bubrega i pospješuje izlučivanje kamenaca.
ORAH
PLUĆA I ŽELUDAC – Svježe lišće oraha ima veću vrijednost. Čaj za želudac i za čišćenje tijela od crijevnih parazita priprema se od 20 g mladog orahovog lišća koje se prelije litrom vrele vode. Dodaju se 4 velike kašike meda, nakon 10 minuta se procijedi i pije 3 puta dnevno po jedna šoljica poslije jela.
TROVANJE I OSIP – Namočite orahovo lišće u vodu toplu 35 stepeni i koristite ovakve kupke za čišćenje organizma i osipa na koži.
ZA RANE I ČIREVE – Pomiješajte oko 10 g osušenog orahovog lišća s velikom kašikom meda, prelijte s 2,5 dcl kipuće vode, kuhajte 10 minuta i procijedite. Piju se 2 do 3 šoljice dnevno.
BRIJEST
DIJABETES – Ako imate šećernu bolest, jednu veliku kašiku cvijeta brijesta prelije s 2,5 dcl vrele vode i ostavite da poklopljeno stoji 5 minuta. Zatim procijedite napitak i uzimajte ga dvaput dnevno po jednu šoljicu prije jela.
KOŽA – Kora brijesta sabire se u proljeće, a uzima se samo unutarnja i srednja kora grana starih od 1 do 2 godine. Za kožne bolesti uzmite 150 g usitnjene brijestove kore i kuhajte je jedan sat u 2 litra vode ili mlijeka. Nakon toga ostavite je da stoji 5 sati, procijedite i stavite na lanenu krpu koja će vam poslužiti kao oblog za ozlijeđenu kožu.
MASLAČAK
MOKRENJE – Za otežano mokrenje pomiješajte po 30 g maslačka, preslice i kilavice, te 10 g svile od kukuruza. Tri kašike ove mješavine prelijte s pola litre kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 2 sata, procijedite i pijte svaka 2 sata po jednu kašiku čaja.
JAČANJE ORGANIZMA – Za jačanje organizma vrlo je koristan čaj od 10 g suhog lista maslačka, koji se moči 12 sati u 2,5 dcl vode, a potom se doda velika kašika meda, pa se sve kuha 5 minuta. Pije se manja šoljica ujutro natašte, a ostatak u gutljajima tokom dana.
TROVANJE KRVI – Kada se prelomi stabljika maslačka, pojavi se mliječni sok, koji pomaže kod trovanja krvi teškim metalima. Tri sedmice treba piti po 2 do 3 male kašičice. Tri do šest kapi ovog soka pomiješa se u jednakim dijelovima s rakijom i uzima 3 puta dnevno.
PODBJEL
BRONHITIS I KAŠALJ – Treba uzimati samo potpuno zdrave glavice cvijeta bez peteljki.
Prelijte jednu kašiku usitnjenih dijelova biljke s dva decilitra vrele vode i koristiti za liječenje dišnih organa te za lakše iskašljavanje u početku bronhitisa i tuberkuloze.
RANE I ČIREVI – Osušene listove i cvjetove usitnite tuckanjem s drvenim čekićem, pa s ovim prahom pospite rane, zagnojene kosti i čireve. Veoma brzo će se očistiti i zarasti.
TRNINA
HEPATITIS – Pet grama usitnjene unutrašnje kore korijena trnine ili 50 g svježe kore kuha se u 2 dcl bijelog vina dok ne ostane samo trećina. Pije se kod žutice (hepatitis) natašte, prije ručka ili večere.
KOŽA I PLUĆA – Kod kožnih i plućnih bolesti prelijte veliku kašiku osušenog ili 7 velikih kašika svježeg cvijeta trnine s 2,5 dcl vrele vode, prokuhajte jednu minutu, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite i pijte 3 do 4 dana po jednu šoljicu dnevno, ali tako da svaki sat popijete samo jedan gutljaj.
MRŠAVLJENJE – Za mršavljenje koristite mješavinu od po 6 g cvijeta trnine i preslice. Mješavinu treba kuhati 5 minuta u pola litre vode. Pije se tokom tri-četiri sedmice po 2 do 3 šoljice dnevno.
BIJELA VRBA
HEMOROIDI I OSIP – Napitak za hemoroide, osip i živce priprema se od 25 dkg mladih vršaka i pupoljaka vrbe. Namočite ih 16 sati u pola litre vina i pola litre vode, a potom sat i pol kuhajte na laganoj vatri. Uzimajte dnevno 2 do 3 šoljice, ali samo po jedan gutljaj svakih pola sata do sat.
OBLOGE I KUPKE KOD OTEČENIH NOGU – Ako su vam noge otečene, skuhajte lišće vrbe u vinskom sirćetu i toplo omotajte oko oteklina na nogama. Tople kupke od vrbove kore 2 do 3 puta sedmično osvježavaju i jačaju čitav organizam.
aura.ba

Nema komentara:

Objavi komentar