subota, 20. lipnja 2015.

MED I ORASI: Prirodni lijek za anemiju, glavobolju i čir na želucu



Orah je biljka koja je već od davnina poznata po svojim ljekovitim svojstvima te za njega možemo reći da je jedinstven i najbolji predstavnik biljnog svijeta. Plod oraha svojim izgledom podsjeća na mozak čovjeka.

Naši stari vjerovali da orah  poboljšava cirkulaciju i koncentraciju, što se pokazalo i istinitim. Danas na tržištu postoje razni lijekovi koji se proizvode upravo iz lista oraha za liječenja dijareje i crijevnih infekcija.

Orah u kombinaciji sa medom predstavlja izuzetan prirodni lijek čija se ljekovitost ne može usporediti niti sa najmoćnijim farmakološkim preparatima. Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljikohidrate te još mnogo toga, prenosi e-zena.com.

Prirodni lijek za anemiju na bazi meda i oraha – Pripremiti smjesu od pola kilograma meda i pola kilograma mljevenih oraha i soka od jednog limuna. Sve zajedno dobro izmiješati te pripravak uzimati  3 puta dnevno po jednu žlicu. Med sa orahom je dobar za oporavak iscrpljenih i anemičnih osoba.

Med i orah za liječenje visokog krvnog tlaka – Kod problema sa visokim krvnim tlakom preporuča se svakodnevno uzimanje 100 grama oraha i iste količine meda u periodu od 45 dana.

Prirodni lijek kod problema sa glavoboljom – ne samo da je jako ukusna slastica med u kombinaciji s orasima, već zaista dokazano i pomaže kod problema sa glavoboljom i nesanicom.

Med i orasi pomažu kod čira na želucu – kod problema sa čirom potrebno je pripremiti orahovo mlijeko sa medom. Priprema je vrlo jednostavna; 20 grama mljevenih oraha pomješa se sa vrelom vodom, dobro promućka i procijedi. U mlijeko dodati 2 žlice meda i uzimati pola sata prije svakog jela 2-3 žlice.

Nema komentara:

Objavi komentar