četvrtak, 4. lipnja 2015.

Ne perete zube? Evo šta će da vas snađe!

Kada vidite od čega sve možete da obolite zbog nepranja zuba, možda ćete od sada na higijenu usta gledati kao na ulaganje u sopstveno zdravlje!



Istraživanje predstavljeno u BBC-evoj emisiji jasno je pokazalo koje sve komplikacije možete očekivati ukoliko ne perete redovno zube. Naime, stomatolog Kristofer Van Tuleken je, u saradnji sa svojim kolegama sa Stomatološkog fakulteta u Birmingenu, na sebi izvršio mali eksperiment – tokom dve nedelje prao je samo zube na jednoj strani usne duplje, dok je na drugoj preko zuba i desni nosio zaštitu od gume kako četkica ne bi mogla da dopre do njih. Ishod neodržavanja higijene “pokrivene” strane usta bio je zapanjujući!

Na njegovim desnima značajno se razvio zapaljenski proces (paradontopatija) koji je uzrokovao krvarenje desni prilikom prvog četkanja zuba nakon dvonedeljnog “posta”.

Osim ovoga, usledilo je još jedno neprijatno iznenađenje. Nalazi krvi dr Van Tulekena pokazali su da je njegov imuni sistem značajno opao – bela krvna zrnca imala su smanjenu efikasnost u odbrani od ćelija “napadača” virusa i bakterija.

Lekari su zaključili da je ovo dokaz da je zapaljenje desni, koje svi uzimamo zdravo za gotovo, zapravo uzrok mnogih zdravstvenih poremećaja koji nastaju ukoliko ovo stanje potraje ili vam nepranje zuba postane praksa.


Kao najčešća oboljenja izazvana hroničnom upalom desni navedena su – upale organa i česte crevne infekcije, oštećenja kardiovaskularnog sistema, infarkt, dijabetes tipa 2, ali i Alchajmerova bolest i razvoj raznih vrsta kancera.

Dr Van Tuleken je naglasio da, iako se školovao za stomatologa, do sada nije mnogo znao o tome koliko paradontopatija može biti opasna po kompletno zdravstveno stanje jednog čoveka jer se u stomatološkoj praksi desnima nepravedno posvećuje znatno manje pažnje nego zubima.

On je dodao da jednako rizično može da bude nepravilno pranje zuba, a pod tim, pre svega, podrazumeva brzinsko četkanje zuba koje ljudi smatraju dovoljnim za održavanje svakodnevne higijene.

– Dva minuta je minimum kada govorimo o tome koliko bi pranje zuba trebalo da traje. U tom smislu, jednako je važno i ispiranje usta. Tokom ta dva minuta ne uzimajte vodu i ne ispirajte pastu! Poenta je da samo četkate zube sa svih strana, uz jedno završno ispiranje. U suprotnom, fluor iz paste za zube neće imati nikakvu funkciju.

Nema komentara:

Objavi komentar