četvrtak, 11. lipnja 2015.

Opasno po zdravlje: Ove delove tela ne dirajte golim rukama!

Ilustracija

Istraživanja pokazuju da su ruke najčešći prenosnici bakterija zbog kojih se razboljevamo.

Čak i kada redovno peremo ruke, dlanovima i prstima dodirujemo različite površine u okolini i tako stavljamo svoje zdravlje u rizik.

Opasnost od bolesti se povećava ako nosimo nakit ili duže nokte koji su dobro poznati ‘skupljači’ nečistoća. Ove delove tela zato bi trebali da diramo vrlo pažljivo.

1. Lice

Dodirivanje lica golim prstima trebalo bi svesti na najmanju moguću meru, odnosno ograničiti na jutarnje umivanje, šminkanje i mazanje kremama. Kad dodirujete prljavu površinu, a potom oslanjate prste o čelo ili lice, stavljate se u opasnost od kožnih infekcija.

2. Ušna školjka

Guranje prstiju i bilo kojih drugih štapićastih predmeta u ušnu školjku ugrožava zdravlje ušnog kanala. „Koža na ovom delu tela je jako tanka, i sklona upalama“, tvrdi američki otorinolaringolog Džon K. Niparko.

Doktor kaže da česti svrab u ušima može biti uzrok brojnih medicinskih stanja koji traže odgovarajući tretman. Stoga, ako osećate česti svrab u ušima, bolje je posetiti medicinskog stručnjaka nego se prihvatiti nekih ‘uradi sam’ ideja.

“Ruke su najčešći prenosnici bolesti, pa bi trebali ograničiti njihov rad po telu, a naročito nakon dodirivanje prljavih površina.”

3. Oči

Dodirivanje očiju dozvoljeno je samo ako stavljate kontaktna sočiva ili odstranjujete kakav komad prljavštine. Izuzev ovih opravdanih razloga za dodirivanje izbegavajte guranje prstiju ili trljanje očiju.
„Dodirivanje očiju može da dovede do crvenila ili neke ozbiljnije infekcije,“ upozorava oftalmologinja Kimberli Kokerham. Patite li od suvih očiju, svrab ili neke druge nelagode vezane uz ovaj deo tela bolje se obratiti stručnjaku, nego samostalno pokušati rešiti problem.

4. Usna šupljina

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta unutar jednog sata kada im je dosadno na poslu. Studija objavljena u časopisu „Journal of Applied Microbiology“ pokazala je da trećina svih zaraza u telu prenosi se upravo ovim putem.

5. Nosna šupljina

Prestanite da kopate u potrazi za ‘zlatom’! Osobe koje imaju naviku guranja prstiju u nosnu šupljinu imaju 51 odsto više šanse za dobijanje bakterije „Staphylococcus aureus“. Ovi podaci objavljeni su u časopisu „Infection Control and Hospital Epidemiology“ još 2006. godine.

6. Područje ispod noktiju

Stručnjaci savetuju da bi trebali imati što kraće nokte, jer je koža ispod ovog rožnatog dela tela jako osetljiva, i predstavlja ‘džepove’ za zadržavanje opasnih bakterija iz okoline. Opasnost je veća ako redovno ne čistimo taj deo tela, ili činimo na neogovarajući način – gurajući nokte druge ruke ili oštre predmete pod osetljivu kožu nokta. Kratke nokte, ipak, dovoljno je redovno iščetkati.

7. Stražnjica

Brisanje toaletnim papirom nakon obavljanje velike nužde i pranje ovoga dela tela maksimum je kontakta koji bi trebali da posvećujete svojoj pozadini.‘Predeo anusa sadrži bakterije koje mogu biti potencijalno štetne za zdravlje,’ upozorava dr. Džered V. Klajn iz medicinskog centra Harborvju.

Nakon bilo kakvog kontakta s ovim delom tela ruke treba dobro oprati.

Nema komentara:

Objavi komentar