nedjelja, 21. lipnja 2015.

Oprez: Lijekovi na visokim temperaturama mogu promijeniti svoje dejstvo

lijekovi-vrucina

Bilo da lijekove uzimate povremeno ili svakodnevno, ljetne vrućine zahtijevaju poseban oprez kod doziranja i čuvanja lijeka, upozoravaju stručnjaci. Prije uzimanja lijeka obavezno trebate proučiti upute, nuspojave, ali i utjecaj lijekova na termoregulaciju organizma i uravnoteženost tekućine u njemu.

Kod uzimanja lijekova pri velikim vrućinama najčešće kontraindikacije su spuštanje krvnog pritiska, smanjeni ili pojačan učinak lijeka, javljanje osjećaja slabosti i mučnine, piše 24sata.hr.

Pri pojavi nuspojava, obavezno je hlađenje tijela tuširanjem u hladnhladnom vodom, zamotavanjem u mokre peškire i uzimanjem dovoljnih količina tekućine.

Ovo su bitna pravila koja trebate znati:

– Hronični bolesnici koji uzimaju lijekove trebaju izbjegavati izlazak iz kuće u razdoblju od 10 do 17 sati.

– Lijekove uvijek čuvajte na temperaturi manjoj od 25 stepeni, a najbolje u frižideru. Visoke temperature mogu smanjiti djelotvornost lijeka, a to je posebno važno kod antibiotika, inzulina, analgetika i sedativa.

– Uzimate li lijekove, obavezno pijte veće količine vode i izbjegavajte alkohol, kao i napitke s puno kofeina ili šećera.

– Pojavi li se vrtoglavica, jak osjećaj žeđi ili jaka glavobolja nakon uzimanja lijeka, obavezno potražite pomoć liječnika.

– Mnogi lijekovi mogu kao nuspojavu imati dijareju i povraćanje, čime se povećava rizik od dehidriranosti.

Nema komentara:

Objavi komentar