četvrtak, 11. lipnja 2015.

Pazite šta jedete: Ova hrana oštećuje vaše zube!

Kraj karijesu?

Doktorka Samir Patel, zubar, ukazala je na probleme koji mogu da se stvore ukoliko se hranite isključivo „sa nogu“.

1. Doručak
Opasnost
Neke žitarice sadrže više od tri kašike šećera po porciji. Iako proizvođači hvale ovaj vid doručka kao „najzdraviji“, to može biti loš izbor za vaše zube.

Rešenje
Jedite žitarice sa mlečnim proizvodima, da bi smanjili uticaj šećera na zdravlje vaših zuba. Kalcijum i vitamin D u mlečnim proizvodima daju korisne minerale koji pomažu u jačanju zuba.

2. Topli napitci
Opasnost
Kafa i čaj su loši po vaše zube, ako ih konzumirate u velikim količinama mogu da se pojave fleke i da vam zubi požute.
Redovna konzumacija ovih napitaka mogu dovesti do lošeg daha, koji takođe dovodi do dehidratacije usana.

Rešenje
Najbolje je da ispirate usta vodom i da tako smanjite mogućnost od dehidratacije usta.

3. Sendviči
Opasnost
Mnogi sendviči kupljeni „na ulici“  sadrže puno šećera koji poboljšava ukus hleba. Prerađeni ugljeni hidrati mogu da stvore više bakterija u ustima i tako dovedu do karijesa.

Rešenje
Hleb koji sadrži cela zrna žitarica je bolji izbor za vaše zube.

4. Hladna pića

Opasnost
Za one koji uživaju u pravljenju šejkova – čuvajte se!
Iako se voće smatra izuzetno zdravim, sadrži u sebi jake voćne kiseline koje mogu da naruše gleđ. Kada je voće isceđeno, veća količina kiseline dopire do vaših zuba.

Rešenje
Kalcijum u mlečnim proizvodima i sojino mleko mogu da ojačaju zube i spreče voćne kiseline da ih oštete.

5. Grickalice

Opasnost
Grickalice koje sadrže suvo voće, kao i kokice mogu da budu pogubne po vaše zube.
Iako su šećeri u suvom voću prirodni, kada su u vašim ustima, ne razlikuju se od prerađenih.  Kokice stvaraju jaku kiselinu u vašim ustima i mogu da dovedu do oštećenja.

Rešenje
Grickalice sa jabukom i kruškom sadrže više vode, zato što ovo voće u sebi ima veliku količinu vode. Na taj način se voćna kiselina ublažava.Redovno čišćenje zuba sprečava stvaranje naslaga, koje mogu nastati od ostataka hrane.

Nema komentara:

Objavi komentar