petak, 12. lipnja 2015.

Predstavljamo vam šest mogućih uzroka oštećenja sluha

Narodna verovanja

Uši imaju važnu funkciju u održavanju ravnoteže, sprečavanju infekcija i regulisanju temperature tela. Predstavljamo vam šest  mogućih uzroka oštećenja sluha.

1. AKO NE KORISTITE ZAŠTITU ZA UŠI

– Najgora stvar koju možete da uradite za svoj sluh jeste da ne koristite zaštitu za uši, kada je buka prejaka. To se može desiti ako radite na mestu gde je buka jaka, ako se rekreirate negde gde se izvode radovi ili slušate preglasno muziku. Unutar uva se nalaze tanane dlačice koje su receptori čula sluha. Veoma jak zvuk oštećuje ove receptore i one mogu izgubiti funkciju – kaže otorinolaringolog Metju Parker.

2. PIRSING NA UVETU

Minđuša na uvetu može da izazove ozbiljnu infekciju, zbog koje možete završiti u bolnici. Postoji samo nekoliko antibiotika koji su namenjeni tretmanu ove infekcije. Ako primetite bilo kakvo crvenilo ili iritaciju kože oko minđuše, izvadite minđušu odmah i idite na pregled, za svaki slučaj.

3. KORIŠĆENJE ŠTAPIĆA ZA UŠI

Štapići za uši služe za čišćenje ušiju, ne za kopanje po ušima. Budite pažljivi pri njihovom korišćenju, jer su oni uzrok pucanja bubne opne kod 4% pacijenata sa ovim problemom. Lekari kaže da, u slučaju da budete pregrubi, možete pomeriti sitne koščice unutar uva i tako izazvati trajno oštećenje sluha.

4. PREDUGO ČEKANJE NA ODLAZAK LEKARU

Ako osetite da nešto nije u redu sa vašim zdravljem, treba što pre da se obratite lekaru. To se odnosi i na uši. Ukoliko imate jasne simptome infekcije ili upale, a ništa ne preduzimate po tom pitanje, može se desiti da trajno ogluvite. Prvi ozbiljniji znak jeste da čujete naizmenično na jedno, pa na drugo uvo.

– Ovo nije česta pojava, ima nekoliko slučajeva godišnje, i ako je suviše kasno, mi tu ništa ne možemo- kaže doktor Branč.

5. KAPI ZA UŠI

Možda niste znali, ali i kapi za uši mogu kod nekih ljudi dovesti do gubitka sluha, iako se kupuju i koriste za suprotnu namenu.  Posavetujte se sa lekarom pre nego što počnete da ih koristite.

6. RONJENJE

Do gubljenja sluha usled ronjenja dolazi kada pokušate naglo izroniti iz velike dubine i pritisak u ušima ne stigne da se izjednači, što može da izazove pucanje bubne opne.

Nema komentara:

Objavi komentar