petak, 12. lipnja 2015.

Promjene na stopalima otkrivaju bolesti: ZAVIRITE U OBUĆU – ODMAH

Promjene na stopalima otkrivaju bolesti: ZAVIRITE U OBUĆU – ODMAH

Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća, a peckanje u nogama može biti znak dijabetesa ili manjka vitamina B. Bol u nogama nemojte automatski pripisivati visokim potpeticama ili neudobnim cipelama. On može biti znak miniloma kostiju koji povećava rizik od osteoporoze.

Ako ste primijetili da vaš hod nije isti kao prije, to može biti znak polagana gubljenja osjećaja u nogama. Oko 30 posto takvih slučajeva povezano je s dijabetesom pa posjetite liječnika, savjetuju stručnjaci.

Isto tako, ako u nogama osjećate peckanje, moguće je da imate dijabetes ili manjak vitamina B, ali i neke bolesti bubrega. Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća. Ako su nokti na nogama zaobljeni prema dolje, znak su problema s plućima, srcem ili jetrima. Žuti i zadebljali nokti obično su simptom gljivične infekcije, ali liječnici upozoravaju kako takvi nokti mogu biti i znak reume ili plućnih bolesti, a bijeli nokti upozoravaju na rizik od psorijaze.

Kad prsti mijenjaju boju

Raynaudova bolest ili stezanje arteriola u prstima očituju su promjenom boje u prstima. Oni mogu biti plavi, bijeli ili crveni i onda se vratiti u prirodnu boju kože. Puno češće, uzrok takvih promjena može biti stres ili nagla promjena temperature tijela.

Crne tačke treba provjeriti

Crne tačke na stopalima ne treba zanemariti jer mogu biti znak melanoma. Melanom se može pojaviti i ispod nokta te izgledati kao obična pigmentacija, upozoravaju stručnjaci. Iako stopala nisu mnogo izložena suncu, rak kože čest je na nožnim prstima, pa je uputno posavjetovati se s liječnikom.

Bol u peti može biti znak skrivenog loma

Bol u peti, koji je obično najjači kada ujutro prvi put stanete na nogu, rjeđe može upozoravati na tumor, infekciju kosti ili lom. Češće je prouzročen pretjeranom tjelovježbom, artritisom ili neodgovarajućim cipelama (premalim, preuskim…).

Ženske boljke

Osam od deset žena pati od Mortonova neuroma – zadebljanja između trećeg i četvrtog prsta.

Iznenadni grčevi u stopalima znak su slabe cirkulacije

Nenadani i oštri bolovi u stopalima ili prstima na stopalima najčešće su znak umora ili pretjerane fizičke aktivnosti. Ipak, stručnjaci kažu da takvi grčevi mogu biti simptomi neravnoteže razina magnezija, kalcija i vitamina D u tijelu te znak dehidracije i vrlo slabe cirkulacije pa se preporučuje posjetiti liječnika.

Zbog stalnog oticanja dobro je posjetiti liječnika

Natečena stopala posljedica su dugotrajna stajanja ili duga putovanja zrakoplovom, a najčešća su kod trudnica. Ipak, ostaju li stopala dulje natečena, mogu biti znak ozbiljnijih problema s bubrezima, krvlju…

Pazite na higijenu i pedikuru

Stopala se lako zanemare tijekom hladnijih mjeseci, jer nosite zatvorenu obuću ili čizme. No, malo pravilne pažnje doista čini čuda. Pobrinite se da su vam nokti pravilno odrezani, kako ne bi urasli. Suhu kožu stopala uvijek namažite kremom, jer ih time održavate njegovanima, ali i sprječavate ulaz bakterija kroz napuklu kožu. Ako idete kod pedikera, pobrinite se da se radi o čistom salonu, s dezinficiranim sredstvima za rad na stopalima.

Budite svjesni da neke promjene dolaze sa starenjem

Vaša se stopala mijenjaju s godinama. Iako se točna dob promjene razlikuje od osobe do osobe, najčešće nastupaju u 40-im i 50-im godinama. Kako starimo, smanjuje se količina masti na “jastučićima” stopala, pa je potrebna otpornija obuća. Može nastupiti artritis, pa se nožni prsti češće savijaju ili grče, a nokti postaju deblji, te zato skloniji urastanju.

Mogu se javiti i drugi oblici deformacije prstiju, primjerice kada se srednji zglob savije prema dolje, pa prst promijeni oblik. Moguće je da kost prvog nožnog prsta “iskoči” pri svojoj osnovici, što može biti itekako bolno. Ova stanja se mogu javiti ili pogoršati s godinama.

I broj noge se mijenja kako starimo. Općenito govoreći, kako starimo, tetive se opuštaju, pa stopalo postaje dulje i šire, pa se nemojte iznenaditi ako promijenite broj cipele.

Dobro razmislite o štiklama i ravnim cipelama

Ženske cipele s vrtoglavo visokim potpeticama ne samo da izgledaju “ubojito”, već to doista i jesu. Pedijatri savjetuju umjereno visoku petu, do 5 centimetara, pogotovo ako planirate stajati dulje vrijeme. Previsoka peta jako loše djeluje na noge, te je nošenje takvih cipela sve neudobnije s godinama, jer se stopalo mijenja zbog stanjivanja jastučića s donje strane prstiju.

I japanke i druge ravne cipele brinu stručnjake. Japanke ne daju stopalu zaštitu, nema potpore, nema stabilnosti, već se noga prevrće s jedne strane na drugu. Takve cipele trebaju se nositi samo ako ne planirate dugo šetati.

Kada treba biti bosi?

Često, kada smo u toplini vlastitog doma, ili tokom toplog ljetnog dana, dođemo u napast izuti cipele i skinuti čarape i biti potpuno bosi. No, kada ste bosi, lakše se dogode nezgode, možete nagaziti na nešto, posebno kada ste u prirodi, ili prignječiti i ozlijediti prste.

Pritom su osobe koje i inače imaju problema sa stopalima posebno ugroženi. Ako želite biti bosi, prije razmislite o okruženju u kojem se nalazite. Dijabetičari nikada ne bi trebali biti bosih nogu. Naime, ako boluju od dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja živca, pa često ne osjećaju stopala. Ako u takvoj situaciji dođe do infekcije, imat će više problema sa saniranjem štete nego osobe koje ne boluju od povišenog šećera.

Nema komentara:

Objavi komentar