subota, 20. lipnja 2015.

Regulišite holesterol u krvi prirodnom bombom!

Regulišite holesterol u krvi prirodnom bombom!

Regulišite holesterol u krvi prirodnom bombom!

Holesterol predstavlja najrasprostranjeniji sterol koji je u određenim količinama potreban našem organizmu za normalno funkcionisanje. Međutim, sjedelački način života i loša ishrana mogu dovesti do toga da se holesterol u krvi poveća iznad normale, što može biti uzrok za nastajanje mnogih zdravstvenih problema kao što su srčana oboljenja, moždani udar i dr.

Holesterol je prisutan gotovo u čitavom organizmu, u nervnom sistemu, koži, mišićima, jetri, crevima i srcu. Dijeli se na dijve kategorije koje nam omogućuju raspoznavanje između lošeg holesterola (LDL) i dobrog holesterola (HDL).

Loš holesterol (LDL) je posljedica nepravilne i nezdrave ishrane, u koju možemo uključiti: hranu prženu u dosta ulja, masnu hranu, slatkiše, mesne prerađevine, proizvode neorganskog porijekla i sl. Sa druge strane, dobar holesterol (HDL) zadužen je za prikupljanje lošeg holesterola iz krvi, za njegovo transportovanje do jetre gdje se eliminiše. Upravo zbog toga je ovaj tip holesterola dobio naziv dobar, jer pomaže organizmu da otkloni višak lošeg holesterola.

Ukoliko ste nakon posljednje analize krvi utvrdili da imate povišen nivo holesterola, možda je vrijeme da počnete da konzumirate određene domaće prirodne sokove i napitke koji će vam pomoći da držite pod kontrolom ovaj problem, kako biste umanjili rizik za nastanak ozbiljnih problema sa zdravljem.

Napici za loš holesterol u krvi

Sledeći prirodni napici i sokovi mogu vam pomoći da snizite nivo lošeg holesterola (LDL) u krvi.

1. Sok od jabuke, peršuna i špinata za loš holesterol u krvi

Sastojci:

4 jabuke

30-50g špinata

1 svežanj peršuna

Operite sve sastojke i ubacite ih u blender. Dobro izmiksujte (1min) i pijte jednu čašu ovog soka svakog dana.

2. Sok od kupusa i belog luka za loš holesterol u krvi

Kupus i bijeli luk poznati su po svojim ljekovitim svojstvima i moćima za pročišćavanje organizma.

Sastojci:

½ osrednjeg kupusa

2 čena bijelog luka

120ml vode

Operite i isjeckajte kupus. Stavite ga u blender i dodajte izgnječen bijeli luk i vodu, kako biste lakše umutili sastojke. Pijte jednu šolju ovog soka svakoga dana dok vam se nivo lošeg holesterola ne snizi.

3. Sok od jagode i agruma za loš holesterol u krvi

Ovaj izvrsni sok, osim što ima prijatan ukus i što snizava nivo holesterola, takođe je dobar i za jačanje imuniteta. Pomaže i osobama koje žele da izgube koji kilogram viška.

Sastojci:

100g jagoda

2 pomorandže

1 kivi

Operite i oljuštite sastojke. Izmiksujte ih u blenderu ili iscjedite u sokovniku. Dobijeni sok piti svakog dana, tokom dve nedelje.

4. Sok od šargarepe, peršuna i špinata za loš holesterol u krvi

Sastojci:

4 parčeta šargarepe

3 svežnja peršuna

3-5 listova špinata

Sastojke izmiksati u blenderu, i sok piti ujutru na prazan želudac i nakon svakog obroka, tokom 15 dana.

5. Napitak od limuna i peršuna za loš holesterol u krvi

Ovaj napitak namenjen je za sve osobe koje žele da spriječe nastanak lošeg holesterola, da smanje njegov povišen nivo u krvi, i da generalno poboljšaju zdravlje svog organizma.

Sastojci:

2l vode

3 svežnja peršuna

3 limuna

Dobro operite koru limuna ili je dezinfikujte sodom bikarbonom. Prokuhajte vodu i ostavite je da se ohladi. Isecjite limun na kolutove, usitnite peršun i dodajte ih u vodu. Dobijeni napitak poklopite i odložite ga u frižider da odstoji tokom noći. Nakon toga promješajte dobijeni napitak, i svakog dana pijte po 120ml.

Nema komentara:

Objavi komentar