nedjelja, 21. lipnja 2015.

SINERGIJA LJEKOVITOG BILJA I ULJA: Na prirodan način očistite jetru i bubrege!

SINERGIJA LJEKOVITOG BILJA I ULJA: Na prirodan način očistite jetru i bubrege!

Jeste li Vi jedan od mnoštva ljudi s visokim tlakom? Ako jeste, trebate se naravno javiti kardiologu. Dobro je ipak znati da je čest uzrok visokog tlaka u nepravilnom radu naših bubrega. Tako običan i tako ljekovit, peršin, (petroselinum crispum), zajedno sa zlatnicom, (slidago virgurea) potopljen u ulju sikavice stvara sinergiju hladno prešanog ulja i ljekovitog bilja, u maceratu broj 9. Ovaj macerat čisti i drenira našu jetru i bubrege. Drenaža je potrebna i kod urogenitalnih infekcija, (npr. cistitis), kod reumatidnog artritisa, artroza, gihta… Ovakva detoksikacija potreba je i ako ste dijabetičar, ako uzimate neke vrste antibiotika, protuupalnih lijekova, lijekova koji djeluju na krvožilni sustav, citostatika…., piše Dnevno.

Bubrezi (kao i jetra) filtriraju našu krv i čiste je od metaboličkih nusprodukata poput ureje, urata, kreatinina, metaboliziranih derivata lijekova… Upravo zato je kao macerator za list i korijen peršina, te zlatnicu uzeto ulje sikavice koje zahvaljujući svom aktivnom sastojku silimarinu pomaže jetri da našu krv oslobodi amonijaka, snažnog neurotoksina koji nadražuje živčano i moždano tkivo. Zato se i kaže da ulje sikavice osim što detoksicira, čisti i drenira jetru, bitno popravlja i raspoloženje… Amonijak, koji nas je učinio mrzovoljnom i smušenom osobom, prirodno se smanjuje kad se silamarinom poboljša funkcija hepatocita – jetrenih stanica. U svakom slučaju uz dobru detoksikaciju jetre i bubrega pomaže i duhu i tijelu. Dobro je znati i to da je baš ulje sikavice najbolji antidot (protuotrov) kod trovanja zelenom pupavkom….

Mnoge blagodati peršina i zlatnice

Kod peršina je jednako koristan i korijen i list. U peršinu ima najviše kalija te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršin je izrazit diuretik pa pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije jer je bogat željezom. Koliko je peršin važan izvor vitamina C, najbolje pokazuje njegova usporedba s limunom. Naime, u limunu ima 65 miligrama na 100 g vitamina C, a u peršinovom lišću čak 166 miligrama na 100 g. Pojedine vrste peršina u lišću mogu imati i do 323 miligrama na 100 g vitamina C! Ipak, treba reći, peršinov korijen ima četiri puta manje vitamina C nego list. Osim vitamina C, u peršinovom listu ima i karotena (provitamina A) te vitamina B1, B2 i B6.

Poznato je da su još stari Egipćani koristili divlji peršin kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova. Također je znano da peršin pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju te u slučajevima naticanja nogu, reumatizma, gihta i debljine. Peršin povoljno utječe na rad jetara pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetara. Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom.

Zlatnica (solidago virgurea) sadrži oko 10 % tanina, oko 6 % triterpenskih saponina, flavonoide i fenolske heterozide. Koristi se nadzemni dio biljke koji se se bere tijekom cvatnje i pažljivo suši. Bijlka djeluje protuupalno i blago diuretički . Europske i američke regulatorne agencije službeno su je uvrstile kao lijek indicirana za : cistitise, nefritise, te profilaksu i liječenje kamenaca u bubregu i mokraćnom mjehuru.

Zbog svega toga za macerat broj 9 koji se sastoji od našeg svagdašnjeg peršina, zlatnice koja će nam krajem srpnja „pozlatiti „ krajobraz i hladno prešanog ulja sikavice odličan čistač našeg organizma, prije svega jetre i bubrega, a nije nevažno ni to da će nas oraspoložiti…

Nema komentara:

Objavi komentar