četvrtak, 4. lipnja 2015.

SMRTONOSNA TEHNIKA: Ako neredovito održavate klima uređaje može vam se dogoditi OVO!

wikipedia.org

Posebno oprezni trebali bi biti svi oni s s oslabljenim imunološkim sistemom, kronični bolesnici, pušači i alkoholičari.

Dolaskom toploga vremena i visokih temperatura mnogi će spas potražiti u klima uređajima bez kojih kojih je nesnosne vrućine gotovo pa nemoguće podnijeti.

Ipak, uz ugodno rashlađenje koje klima uređaj pruža, mnogi ne znaju za opasnosti koje vrebaju njegovom čestom i nepravilnom upotrebom. Neredovito održavanje dovodi do loše kvalitete zraka i neugodnih mirisa što je plodonosno tlo za mnoge bakterije i gljivice. Njihovim udisanjem one ulaze u naš organizam i mogu dovesti do mnogih kroničnih bolesti.

Jedna od opasnijih bakterija je legionela koja dovodi do teške upale pluća koja može biti i smrtonosna. Do zaraze dolazi ako bakteriju u obliku sitnih kapljica iz klima uređaja udahnemo i ona završi u plućima.

Rizično područje osim klima uređaja mogu biti i ostali rashladni uređaji, ali i fontane, bazeni, ovlaživači zraka.

Legionarska bolest manifestira se u razdoblju od dva do deset dana nakon što je osoba udahnula legionele. Bolest započinje slabošću, pospanošću i glavoboljom. Nakon toga javlja se temperatura veća od 40 stupnjeva, suhi kašalj i glavobolja, a zatim dolazi i do upale pluća. Infekcija se krvlju i limfnim putevima može proširiti po čitavom organizmu.

U najtežim slučajevima obolijevanja može doći do oštećenja središnjeg živčanog sustav, a ukoliko se bolest ne liječi, smrtnost je prisutna između 15 i 25 posto.

Posebno oprezni trebali bi biti svi oni s oslabljenim imunološkim sistemom, kronični bolesnici, pušači i alkoholičari.

Zanimljivo je da su ovoj bolesti skloniji muškarci.

Redovitim čišćenjem klima uređaja i zamjenom filtera u njemu možete spriječiti pojavu virusa i bakterija, a samim time i bolesti.

Naša je preporuka da jednom godišnje, obično prije sezone viskoih temperatura, obavite servis klima uređaja.

Nema komentara:

Objavi komentar