subota, 30. svibnja 2015.

Kako učvrstiti kožu na području vrata? Pogledajte ...



Koža na području vrata se ne može odupreti gravitaciji, kao niti bilo koji drugi deo vašeg tela. No, to možete sprečiti tako da izbegnete učestalo naglo mršavljenje i debljanje (to rasteže kožu), unosite adekvatnu količinu vode (to kožu održava čvrstom i mladolikom) i povećate unos namirnica koje povećavaju nivo kolagena i elastina.
Kolagen i elastin su ono što vašoj koži daje elastičnost i snagu. Bez ovog vezivnog tkiva koža s vremenom počinje da gubi elastičnost i počinje da visi. Donosimo vam namirnice čiji unos treba povećati kako biste učvrstili kožu na području vrata.

Maslinovo ulje
Ultraljubičasto zračenje je glavni neprijatelj kože. Ono značajno smanjuje nivo kolagena i uzrokuje oštećenja kože, smanjenje elastičnosti, bore, pigmentacijske fleke i opuštenost kože. Ultraljubičasto zračenje povećava nivo slobodnih radikala u telu koji uništavaju vlakna kolagena, i to na ćelijskom nivou.

Naučnici iz Francuske su proveli istraživanje u kome su ustanovili da mononezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja mogu zaštititi kožu od niza štetnih spoljašnjih faktora. U tom istraživanju su otkrili da povećanje unosa maslinovog ulja povećava sposobnost kože da se odbrani od ultraljubičastog zračenja i na taj način pomaže u prevenciji kožnih oštećenja.
Crvena paprika babura
Sveža crvena paprika babura može učiniti čuda za zdravlja vašeg organizma i lepotu. Zajedno sa papajom, brokolijem i prokulicama, crvena paprika babura sadrži visok udeo vitamina C, koji podstiče formaciju kolagena.
Vitamin C učestvuje u procesu regeneracije kože, ubrzava zaceljivanje rana i štiti od štetnog uticaja ultraljubičastog zračenja. Nedavno istraživanje američkih naučnika je pokazalo da povećanjem unosa vitamina C možete usporiti proces starenja kože za čak 11%.

Ulje lanenih semenki
Ulje lanenih semenki je odličan izvor linolne kiseline. To je vrsta polinezasićene esencijalne masne kiseline koja se u telu pretvara u druge oblike masnih kiselina, kao što su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).
Jedno istraživanje američkih naučnika je pokazalo da je dovoljno svaki dan uzimati 1 gram linolne kiseline kako bi se suvoća kože smanjila za 25% i proces stanjivanja kože usporio za čak 22%. Neki od najboljih izvora linolne kiseline su laneno ulje, ulje grožđa i ulje od konoplje.
Šargarepa
Svakako povećajte unos karotenoida, moćnih spojeva koji voću i povrću daje žutu, crvenu i narandžastu boju. Karotenoidi štite ćelije od oštećenja, a kožu od prevremenog starenja. Jedan od najboljih izvora karotenoida je šargarepa, a drugi odlični izvori su bundeva, paradajz, batat i lubenica.
Istraživanja su pokazala da karotenoidi mogu pomoći u zaštiti kože od štetnog delovanja ultraljubičastog zračenja, a njihova antioksidacijska svojstva štite kožu od slobodnih radikala, vodećeg uzročnika prevremenog starenja kože.

Losos
Omega 3 masne kiseline imaju odlično delovanje na zdravlje celokupnog organizma i mogu pomoći u prevenciji depresije, srčanih bolesti i raznih vrsta raka. Još jedno odlično svojstvo omega 3 masnih kiselina jest smanjenje hronične upale u telu koja ima štetno delovanje na zdravlje i izgled kože.
Naime, brojna istraživanja su pokazala da upalni procesi u telu vrlo brzo počnu biti vidljivi na koži. Upala je uzročnik bubuljica i akni, i kožnih poremećaja kao što je psorijaza. Omega 3 masne kiseline mogu usporiti proces starenja kože i smanjiti vidljivost bora.
Semenke suncokreta
Odličan su izvor vitamina E i imaju moćno antioksidacijsko svojstvo koje štiti kožu od štetnog delovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali povećavaju rizik od prevremenog starenja kože i nastanka hronične upale u telu.
Istraživanja su pokazala da vitamin E može smanjiti suvoću kože, smanjiti vidljivost bora i pomoći u prevenciji gubitka kolagena i elastina. Semenke suncokreta su odličan izvor nezasićenih masnih kiselina koje hrane kožu iznutra.


Aloe vera
Istraživanja su pokazala da svakodnevan unos soka od aloe vere može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena. Nedavno istraživanje je pokazalo da aloe vera može pomoći kod smanjenja vidljivosti bora i učvršćivanja kože.
Osobe koje svakodnevno konzumiraju sok od aloe vere imaju niži procenat ukupnog masnog tkiva. Površinsko nanošenje aloe vere je takođe odlično za zdravlje i lepotu kože, naročito kod ublažavanja iritacija, opekotina i manjih površinskih rana.

Nema komentara:

Objavi komentar