ponedjeljak, 15. lipnja 2015.

10 recepata: Uklonite ožiljke na prirodan način

Uklonite ožiljke

Ogrebotine, akne, ugrizi i posekotine samo su neki od uzroka ožiljaka koji ruže izgled naše kože. Da bi ih uklonili, ne morate kupovati skupe kozmetičke pomade. Poslužite se nekim od ovih namirnica i preparata koje možete napraviti u svom domu.

1. Prepolovite svež limun, pa polovinu istrljajte po ožiljku. Limun je prirodni izbeljivač koji će smanjiti vidljivost ove nesavršenosti kože. Za dodatan učinak: pijte sveže isceđeni sok od limuna 15 dana bez dodavanja rafinisanih šećera.

2. Napravite pastu od jednakih delova jogurta, peršuna i kurkume, pa njome namažite ožiljak.

3. Aloe Vera je biljka koja se nalazi u nizu kozmetičkih preparata s razlogom. Prepolovite njene sveže listove, pa dobijenom tečnošću namažite ožiljak.

4. Potopite u toploj vodi nekoliko badema i ostavite da se natope preko noći. Ujutro im ogulite kožu, napravite od njih pire, pa uz dodatak malo vode od ruže napravite pomadu za uklanjanje ožiljak.

5. Neka prirodna ulja su odlični izbeljivači ožiljaka. U tom zadatku pomoći će vam domaće maslinovo ulje, kokosovo ulje, kao i ulje lavande.

6. Pomešajte pet kašičica sode bikarbone s jednom kašičicom vode dok ne dobijete finu pastu. Njome namažite ožiljak dok se ne osuši na koži, a potom isperite toplom vodom. Ponavljajte ovaj postupak tri puta nedeljno dok ne uklonite ožiljak u potpunosti.

7. Jabukovo sirće takođe je dobar izbeljivač ožiljaka: nanesite ga direktno na kožu i pustite da odstoji desetak minuta, pa isperite vodom. Možete ga i pomešati s vodom u razmeri 1:2, pa ovim rastvorom prati lice kako bi dubinski očistili kožu. Dakako, nakon ovog pranja obavezno nanesite hidratantnu kremu.

8.  Zgnječite čen belog luka pa tečnost nanesite prstom na ožiljak. Beli luk je inače prirodni ‘antibiotik’ pa pustite da njegova tečnost odstoji barem petnaestak minuta pre nego što ga isperete.

9. U kući verovatno imate i druge namirnice koje će vam pomoći smanjiti vidljivost oštećene kože poput svežih krastavaca, paradajza, polovina svežeg krompira, med ili obične kockice leda. Ovim namirnicama redovno trljajte nepravilnosti kako bi ih izbelili i tako učinili manje vidljivima.

10. Za uklanjanje ožiljaka pomoći će vam i aspirini: zgnječite dva aspirina, pomešajte s malo vode, pa ovu pastu nanesite na ožiljak.

Nema komentara:

Objavi komentar