nedjelja, 21. lipnja 2015.

Biljka nazvana prijateljem i zaštitnikom seljaka liječi 40 bolesti

Biljka nazvana prijateljem i zaštitnikom seljaka liječi 40 bolesti

Stoljećima je drvo nim (Azadirachta indica) bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije. Tradicionalno korišteno u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik u borbi protiv virusa i bakterija, također je preporučano za urinarne tegobe, proljev, vrućicu, kožne bolesti, opekline i upalna oboljenja. Zbog svog širokog spektra primjene običava ga se nazivati “prijateljem i zaštitnikom indijskog seljaka”.

U istočnoj Africi se zove Muarubaini, što na Swahiliju znači “stablo od 40″, jer se kaže da lijeći 40 bolesti.Neem je opisan kao: amoebicidal, anti-alergijski, anti-dermatitik, anti-upalni,anti-periodontitis, anti-tuberkulozni, anti-virusni, anti-gljivični, antifeedan, larvicidan, baktericidan, insekticidan, spermicidan i wormicidan.

Extrakt lišća koristi se u zubnim pastama i sapunima.

Sjemenke plodova koriste se kao perle za ogrlice i krunice. Glavna komponenta ulja, NIMBIDIN koristi se za izradu više farmaceutskih pripravaka i ljekovite kozmetike, kao što su losioni i šamponi protiv prhuti, tekućine za grgljanje.

Zašto je nim tako čudesan?

Istraživanja su otkrila da nim sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Jedan liminoid koji se nalazi u lišću nima (gedunin) koristi se u tropskim krajevima protiv malarije. Dva druga alkaloida (nimbin i nimbidin) imaju antivirusna i antigljivična svojstva. Iako se u tradicionalnim ajurvedskim receptima koriste svi dijelovi tog drveta, tri su dijela od posebnog značaja – kora, listovi i ulje. Vjerojatno najčešća primjena kore nima je za čišćenje zubi. Tradicionalni način je otkinuti grančicu drveta i žvakati je. Trpka svojstva kore koristila su se protiv krvarenja desni, karijesa i lošeg zadaha mnogo prije pronalaska zubne paste. Listovi nima cijenjeni su zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava.

Čak i danas u Indiji ljudi posipaju svježe lišće nima oko postelje pacijenata s groznicom ili gripom, te vješaju kiticu lišća ispred vrata. Zrak koji dolazi u dodir s lišćem biva pročišćen od virusa i bakterija, i pomaže dezinficirati sobu te spriječiti širenje zaraze.
Koristi se :

Protiv mamurluka – otklanja nečistoće u krvi, detoksicira organizam, čisti jetru; antimalarik
Jača imunitet, te služi kao prevencija ili kontrola dijabetesa
Antiseptik u borbi protiv virusa i bakterija, protiv urinarnih tegoba, proljeva i vručice
Rješava probavne smetnje i loš zadah iz usta
Smanjuje žeđ i umiruje osjet povraćanja
Smanjuje bolove kod artritisa, bolova u mišićima, paralize i reumatizma
Poboljšava vid, ojačava nokte i kosu
Antigljivični i protuupalni agens – tretiranje kožnih bolesti, ekcema, psorijaze, lišajeva, akni, čireva, rana, opeklina, upalnih oboljenja, alergija i osipa
Za ljepši ten – otklanja bubuljice i akne
Umjesto sapuna i šampona za kosu
Za pranje zubiju – protiv karijesa i gingivitisa

UPOTREBA
ORALNO

Čaj od nima: Odlično detoksicira organizam, čisti krv i jetru, jača imunitet, nokte i kosu, poboljšava vid, smanjuje bolove kod artritisa, reumatizma i bolove u mišićima. Najveća je prevencija protiv dijabetesa, te kontrolira dijabetes. Da bi primjetili očekivane rezultate potrebno je piti nim barem mjesec dana.

Priprema: u šalicu vruće vode stavite ¼ čajne žličice praha (na 2 šalice potrošite 1/2 čajne žličice praha ) i promiješajte. Njegov je okus gorak, pa možete dodati meda i limunov sok. Preporučljivo je nim piti tri puta dnevno. Prvi put u danu treba ga popiti ujutro na prazan želudac.

PROBAVA: Nim čaj je odličan u rješavanju probavnih smetnji. Osviježava usnu šupljinu, a nakon nekoliko tjedana upotrebe i loš zadah iz usta će nestati. Također, smanjuje ili potpuno uklanja oštećenje sluznice želuca koje je uzrokovano stresom

ZUBI: Možete ga koristiti i kao zubnu pastu za pranje zubiju – mješavinom praha nima i himalajske soli natrljajte zubno meso i zube, ostavite da djeluje nekoliko minuta i zatim isperite mlakom vodom. Otkriveno je i znanstvenim istraživanjima potvrđeno da nim može spriječiti širenje streptokoka na površini zuba, odnosno da djeluje kao sredstvo za prevenciju od karijesa, ublažava tegobe kod paradentoze i gingivitisa.
IZVANA

TIJELO: Nim možete koristiti umjesto sapuna – prah pomiješajte sa vodom namažite na tijelo i ostavite da djeluje par minuta, zatim isperite pod tušem. Osjetit ćete svježinu, a koža će biti prekrasna.

KOSA: Jednom tjedno stavite pastu od nima (nim + voda) na kosu, držite 1-2 sata i Vaša kosaće imati lijepu boju i sjaj.

BUBULJICE: Napravite masku od praha nima tri dana za redom, te je svaki dan držite sat do dva na licu. Imat ćete lijepi ten zdrave boje.

Maske za lice i ljekoviti oblozi: Prah lišća nima možete samo pomješati sa vodom ili možete napraviti mješavinu sa zelenom glinom i vodom, te koristiti kao masku za lice, oblog za ranu ili detoksikacijsko blato za cijelo tijelo. Možete staviti jednake količine nima i gline, ili omjer podesite prema osobnom nahođenju.

RANE: 3 do 4 dana stavljajte pastu od nima (prah pomiješan sa vodom) i vaša će rana brže zacijeliti.

ATLETSKO STOPALO: Kod atletskog stopala i ostalih problema sa stopalima napravite jaki čaj od neema ili jednostavno stavite žlicu nima u toplu vodu i natopite stopala.

GRLOBOLJA I UPALA GRLA: Za liječenje grlobolje ili upale grla bez antibiotika, ispirite grlo sa mješavinom nima i meda (nim pomiješajte sa mlakom vodom i medom po želji).

UPALA SINUSA: Kod upale sinusa koristite otopinu nima (jaki čaj od nim praha – npr. 1 čajna žličica nim praha na 1 šalicu vruće vode) umjesto kapi za nos. Nakapajte nos dvjema kapljicama ujutro i navečer

ALERGIJE: Ako imate alergiju ili osip, tri dana za redom napravite kupku sa nimom – stavite 5 žlica nima u kadu. Općenito, svaki puta kad se kupate možete staviti 3 do 4 velike žlice nima u kadu.

Ako imate alergiju na pelud, počnite piti čaj od nima na jesen i do proljeća ćete se izliječiti.

Nema komentara:

Objavi komentar