subota, 20. lipnja 2015.

DA OVO ZNATE,SVAKI DAN BI KONZUMIRALI OVE SJEMENKE!

DA OVO ZNATE,SVAKI DAN BI KONZUMIRALI OVE SJEMENKE!

DA OVO ZNATE,SVAKI DAN BI KONZUMIRALI OVE SJEMENKE!
Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina.
Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.
Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.
Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti koje imaju sjemenke bundeve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.

Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate

Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije).
Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja.
Naučnici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.
Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Nema komentara:

Objavi komentar