subota, 6. lipnja 2015.

Je li voda koju pijete puna otrova? Odgovor se krije na dnu boce



Polemike o tome koliko je sigurno piti flaširanu vodu još traju i dok jedni tvrde da nema nikakve opasnosti, drugi se groze same pomisli na ispijanje bilokakve tekućine koja se čuva u plastičnoj ambalaži. Ako ste i sami u dilemi oko toga, pomoći će vam oznaka na dnu boce. Da, na dnu boce se nalaze oznake koje otkrivaju kakva je vrsta plastike korištena pri njenoj izradi. Vjerojatno ste ih primijetili, ali niste imali pojma koliko su važne. Riječ je o trokutiću ukojem su 3, ponekad 4 slova, a osim na bocama nalaze se (ili bi se trebale nalaziti) i na drugoj plastičnoj ambalaži.
Dakle, piše li na dnu vaše boce vode PET (ili PETE), bacite ju u smeće. Riječ je o vrsti plastike za koju se sumnja da otpuštaju kancerogene spojeve. Sumnjiči ih se i za otpuštanje opasnog teškog metala antimona i tvari EPA, koja može poremetiti ravnotežu hormona. Nažalost, baš se ta vrsta plastike najčešće koristi za izradu boca u kojima se prodaje voda. Nađete li na dnu boce natpis PVC ili 3V, postupite jednako. Ta vrsta plastike otpušta dva opasna spoja za koje se vjeruje da remete ravnotežu hormona. Nažalost, većina boca za vodu je upravo od te vrste.

Tražite li sigurnu ambalažu u kojoj ćete po nadolazećim vrućinama sa sobom nositi spasonosnu tekućinu, potražite one na čijem dnu piše PP, jer je riječ o plastici koja, tako bar znanstvenici vjeruju, ne otpušta opasne spojeve. Proizvodi od PP plastike u pravilu su prozirni ili bijeli, a najčešće se koriste za ambalažu za jogurte, sokove i sirupe. Dakle, ako je sok koji ste kupili natočen u bocu s tom oznakom, kada ga popijete isperite ju i koristite kao bocu za vodu. Ili kupite vodu u staklenoj boci!

Što se tiče sigurnosti, HDPE plastika smatra se najsigurnijom, no od nje se ne izrađuju boce, nego vrećice za kupovinu. Izbjegavajte i plastične čašice za jednokratnu uporabu (npr. u kafe-aparatima) jer se rade od PS plastike koja otpušta otrovni spoj styrene. Ako na ambalaži piše PC riječ je o plastici koja otpušta iznimno štetni BPA. Od nje se rade boce za sportaše, ambalaža za hranu i bočice za bebe, prenosi slobodna.

1 komentar:

  1. Na boci Mg mivela nalazi se trougao sa br.5 a ispod piše PP i trougao ispod koga piše PET i br. 1 u trouglu. Molio bih nekog ko zna da rasumači ova obeležavanje. Hvala unapred

    OdgovoriIzbriši