subota, 20. lipnja 2015.

Nemaju nuspojave kao većina lijekova: Ova 4 začina mjenjaju TABLETE PROTIV BOLOVA!

Nemaju nuspojave kao većina lijekova: Ova 4 začina mjenjaju TABLETE PROTIV BOLOVA!

Potpuno su prirodni, ne utječu toliko na želudac kao kemija koju stalno trpamo u sebe i nemaju dugoročne posljedice na naše tijelo.

1. Kurkuma

Najbolje za: Bol u trbuhu, sindrom iritabilnog crijeva i depresiju

Zašto djeluje: Ovo je začin koji daje curryju tu nevjerovatnu zlatno-žutu boju. Ključna komponenta kurkumin snažno je protuupalno sredstvo. U nedavno provedenoj studiji kurkumin se pokazao učinkovit za ublažavanje boli kao i ibuprofen, ali s puno manje stresa za želudac. U drugoj studiji pokazalo se da smanjuje simptome neugodnog sindroma iritabilnog crijeva za 50 posto smanjujući upalu i abnormalne kontrakcije mišića crijeva. Na kraju, posljednje kliničko ispitivanje pokazalo je da kurkuma pomaže u smanjivanju simptoma depresije.

Kako uzimati: Pola čajne žličice dodajte dnevno u hranu ili uzmite 400 do 600 mg u kapsulama tri puta dnevno uz jelo koje sadrži masnoće i crni papar zbog bolje apsorpcije.

Oprez: Imate li dijabetes, pitajte doktora. Kombiniran s lijekovima za dijabetes može drastično smanjiti šećer.

2. Crni papar

Najbolje za: Artritis, bol u trbuhu i probleme s probavom

Zašto djeluje: Vjerojatno niste nikada pomislili da dobri stari papar može biti ljekovit začin, a upotrebljavao se u liječenju još u tradicionalnoj kineskoj medicini. Papar sadrži komponente koje imaju protuupalne učinke. Studija iz 2013. godine usredotočila se na piperin, aktivni sastojak papra. Znanstvenici su oboljelima stanice hrskavice tretirali crnim paprom i upalna aktivnost stanica se smanjila što je dovelo do zaključka da bi papar mogao biti efikasno sredstvo za artritis.

Kako uzimati: Pospite malo po jelu, bolje svježe mljeveni pa ste tako sigurni da ste stavili samo papar ili uzimajte nadomjestak u kapsulama od 10 mg.

Oprez: Piperin može usporiti metabolizam nekih lijekova na recept pa porazgovarajte s doktorom kako biste ga trebali uzimati.

3. Đumbir

Najbolje za: Glavobolju

Zašto djeluje: U studiji iz 2014. godine stotinu ljudi koji su patili od migrena tretirani su s 50 mg sumatriptana, lijeka za migrenu, ili s 250 mg đumbira u prahu. Dva sata nakon terapije 64 posto onih koji su uzimali đumbir i 70 posto onih koji su uzimali lijek bol se smanjila 90 posto. U grupi koja je uzimala sumatriptan, 20 posto imalo je nuspojave kao vrtoglavicu i žgaravicu, a 4 posto onih koji su uzimali đumbir imalo je samo blago lošu probavu.

Kako uzimati: Uzmite svježi đumbir ili onaj u prahu i dodajte ga u hranu, poboljšava okus mnogih jela. Možete načiniti izvrstan čaj, vruću vodu prelijte preko tri kriške svježeg đumbira i pokrijte, ostavite deset minuta i dodajte malo meda.

Oprez: Ne uzimajte đumbir ako imate kakav poremećaj krvarenja ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, uključujući aspirin. U visokim dozama može izazvati žgaravicu, proljev i iritaciju u ustima.

4. Ulje peperminta

Najbolje za: Smirivanje želučanih tegoba i sindrom iritabilnog crijeva

Zašto djeluje: Prema članku u Journal of Gastroenterology, ulje peperminta najbolja je terapija za smirivanje grčeva kod sindroma iritabilnog crijeva i ublažavanje boli.

Kako uzimati: Jednu čajnu žličicu suhog peperminta u šalici vruće vode ostaviti deset minuta, procijediti i ohladiti. Pijte čaj 4-5 puta na dan između obroka. Ili uzmite jednu do dvije kapsule koje sadrže 0,2 ml ulja peperminta 2-3 puta dnevno između obroka.

Oprez: Pepermint može pogoršati žućne kamence i otežati stanje ljudima koji imaju refluks. Velike doze mogu biti otrovne jer je čisti mentol otrovan.

Nema komentara:

Objavi komentar