subota, 20. lipnja 2015.

Sačuvajte vid: Rešite se OVIH pet navika koje ga kvare


Jeste li znali kako neke svakodnevne navike koje radimo rutinski mogu ugroziti vaše oči? Želite li sačuvati vid i oči održati zdravim izbegavajte sledeće obrasce ponašanja

1. Gledanje filmova na laptopu ili tabletu
Iako je praktično i zabavno, gledanje filmova, serija ili dugo čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno za vaš vid.
Blizina ekrana koji je tek 20 do 30 centimetara udaljen od vašeg lica značajno umara i napreže oči zbog čega se mogu javiti i glavobolje. Svako toliko napravite pauzu od 5 minuta i gledajte u daljinu.
2. Odlazak na sunce bez sunčanih naočara
Osim što šteti vašoj koži, UV zračenje vrlo je opasno i za vaše oči te može uzrokovati razne bolesti.
Tokom kasnih prolećnih i letnjih meseci, kada je UV zračenje najjače ne zaboravite staviti naočare čija sočivo ima adekvatnu zaštitu. Naočare nosite tokom leta čak i ako je polu sunčano vreme.
3. Čitanje tokom vožnje
Duga vožnja može biti poprilično dosadna, no umesto čitanja pronađite  radije neku drugu zanimaciju za oči. Naime, tokom čitanja u vožnji vaše oči su konstantno u pokretu te se trude uhvati fokus.
S obzirom na to da se vaše ruke zbog vožnje stalno pomeraju, oko se značajno umara i opterećuje dvostruko više nego kod običnog čitanja zbog čega možete osetiti glavobolju i zamućen vid.
4. Premalo treptanja pred kompjuterom
Koliko vam se puta dogodilo da ste se tokom korišćenja interneta, čitanja, igranja igrice ili pisanja na računaru ‘zabuljili’ u ekran i jednostavno zaboravili trepnuti.
Premalo treptanja isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svraba oka. Ako nakon korišćenja računara često osećate pomenute simptome nabavite veštačke suze – kapi koje štite i vlaže oko.
5. Premalo sna
Poznato je kako premalo sna može uzrokovati tamne i podbuhle podočnjake, no ova vrlo loša navika šteti i vašim očima. Tokom noći oči se regenerišu i odmaraju. Prekratak san tako oku ne dozvoljava da se ‘odmori’ te može uzrokovati suvoću oka i pucanje kapilara u oku.

Nema komentara:

Objavi komentar