četvrtak, 4. lipnja 2015.

Ova je biljka veoma efikasna kod liječenja steriliteta

Ova je biljka veoma efikasna kod liječenja steriliteta

Već samo ime višegodišnje mirisne biljke zdravac, ukazuje da posjeduje izuzetna ljekovita svojstva.

U nekim krajevima zovu je i ždralica, jer crvenkasto- ljubičasti cvijet podsjeća na kljun ždrala.

Kao samonikla biljka raste svuda, najčešće u šumskim predjelima, mada može da se gaji i kao baštenska.

Cvjeta od aprila do juna, a u tom periodu se i beru nadzemni dijelovi za sušenje i skladištenje za kućnu apoteku.

Zdravac sadrži tanine, pektin, holin, flavonske heterozide i eterična ulja naglašenog mirisa. Biljka je ljekovita u cjelosti, ali najviše koren u kome se nalazi najveća koncentracija tanina i drugih djelotvornih sastojaka. Korijen se vadi u proljeće i jesen, a tradicionalno se koristi za liječenje kožnih oboljenja - posjekotina, opekotina, ekcema. Djelotvoran je i za ispiranje upaljene sluzokože usne duplje, kao i za uklanjanje neprijatnog mirisa iz usta, pišu Večernje novosti.

Čaj od cvjetova, listova i stabljike pospješuje rad bubrega, podstiče jačanje imuniteta, smanjuje simptome iscrpljenosti. Ublažava nesanicu, smanjuje simptome anksioznosti, menstrualnih tegoba, kao i tegoba menopauze.

U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama sličnog dejstva povoljno djeluje na ženske reproduktivne organe. Narodni ljekari vjeruju da podstiče plodnost kod žena, pa se u nekim situacijama koristi kao prirodno sredstvo za lečenje ženskog steriliteta. Pomiješan sa očajnicom, koristi se za liječenje, ne samo ženskog, već i muškog steriliteta.

Mirišljavo eterično ulje iz biljke zdravac čisti kožu, zbog čega je zastupljeno u kozmetici. Istovremeno daje savršenu mješavinu sa uljima jasmina, lavande i bergamota.

Mnogi narodi ovu biljku vjekovima koriste i u ritualne svrhe, a na našim prostorima zdravac se zajedno sa drenom na Đurđevdan ubacuje u vodu za vrijeme jutarnjeg tradicionalnog umivanja. Ovim činom trebalo bi da se osigura dobro zdravlje tokom naredne godine. Osim toga, djevojke i mladići su se na Đurđevdan kitili ovom biljkom da bi bili "zdravi kao zdravac". Vjeruje se da biljka ima najveću moć ubrana u petak, uoči praznika.

Miran san

Čaj od zdravca priprema se tako što se jedna ravna kašičica osušene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode. Sačeka se 20 minuta da čaj odstoji, a zatim se procijedi i pije. Preporučuje se šolja dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak.

Protiv nesanice - U 5 dl ključale vode sipajte dvije kašike osušenog zdravca, pa ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga sadržaj procijedite i pijte po 1,2 dl čaja prije jela. Vodite računa da ne pretjerate, jer velike koncentracije tanina iz biljke mogu da izazovu želudačne tegobe.

Ispiranje usta - pomiješajte po 25 g zdravca, nane, kamilice i iđirota. Dvije kašike mješavine prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i time ispirajte usta.

Nema komentara:

Objavi komentar