četvrtak, 4. lipnja 2015.

Svaka treća žena pati od OVOG, a nije ni svjesna toga!



Bakterijska vaginoza je poremećaj u sastavu vaginalne flore, a simptomi su neugodan miris, pojačani sekret, a ponekad svrab i peckanje prilikom mokrenja.

Uzroci nisu u potpunosti istraženi, a javlja se pre svega zbog neodgovarajuće intimne higijene, što može narušiti prirodnu kiselost ženskih delova i pogodovati rastu štetnih mikroorganizama.

Simptomi takođe mogu da budu izraženi tokom menstrualnog ciklusa, uzimanja kontracepcije, trudnoće ili menopauze. Bitno je nagalsiti da se ne radi o polno prenosivoj bolesti, ali do bakterijske vaginoze može da dođe nakon se*ksa. Posebno je rizično često menjanje partnera.

Bakterijska vaginoza je poremećaj u sastavu vaginalne flore, a simptomi su neugodan miris, pojačani sekret, a ponekad svrab i peckanje prilikom mokrenja.

Uzroci nisu u potpunosti istraženi, a javlja se prije svega zbog neodgovarajuće intimne higijene, što može narušiti prirodnu kiselost ženskih dijelova i pogodovati rastu štetnih mikroorganizama.

Simptomi takođe mogu da budu izraženi tokom menstrualnog ciklusa, uzimanja kontracepcije, trudnoće ili menopauze. Bitno je nagasiti da se ne radi o spolno prenosivoj bolesti, ali do bakterijske vaginoze može da dođe nakon seksa. Posebno je rizično često mijenjanje partnera.

Povećani rizik svakako nosi stupanje u seksualni odnos s novim partnerom, korištenje parfimisanih sapuna, pranje donjeg rubnja u snažnim deterdžentima i oralni seks

Ova bolest je posebno podmukla jer polovina žena ne osjeća nikakve simptome i zato nije ni svjesna da ima vaginozu. Ipak, provjera se vrši lako, jednim brisom kod ginekologa.

Iako ne spada u jako opasne bolesti, vaginoza u trudnoći može da izazove pobačaj.

Nema komentara:

Objavi komentar