subota, 6. lipnja 2015.

Ovaj jednostavni test otkriva vjerojatnost da u starosti doživite moždani udar!Moždani udar najveći je uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj stoga nije da odmet da ovim jednostavnim testom provjerite svoje zdravstveno stanje.
Znanstvenici sa sveučilišta u Tokiju došli su do zanimljivog otkrića. Oni, naime, tvrde da svoje zdravstveno stanje možete provjeriti jednostavnim testom održavanja ravnoteže, piše Independent.

Osobe koje ne mogu stajati na jednoj nozi minimalno 20 sekundi, prema njima, imaju veći rizik od moždanih oboljenja u starijoj dobi.

U istraživanju je sudjelovao više od 1300 osoba prosječne dobi od 67 godina.  Oni koji su balans zadržali manje od 20 sekundi pokazali su najgore rezultate na testovima koji procjenjuju kognitivne funkcije.

Autor studije Jasuharu Tabara tvrdi da bi takve osobe trebale biti pod pod određenim nadzorom jer njihova loša ravnoteža ukazuje na potencijalne abnormalnosti u moždanoj funkciji.

Oni koji "padnu" na ovom testu suočavaju se s većim rizikom od bolesti malih krvnih žila u mozgu čiji su simptomi teško uočljivi.

- Test jedne noge jeftina je metoda za koji nije potrebna tehnologija, a koja bi mogla ukazati na to tko u starosti ima veće šanse od dobivanja moždanog udara- zaključuje neurolog Tabara.

Inače, moždani udar  je najveći uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj, a osim do smrti može dovesti i do invaliditeta i demencije. Stoga nije da odmet da ovim jednostavnim testom provjerite svoje zdravstveno stanje.

Nema komentara:

Objavi komentar