subota, 6. lipnja 2015.

Provjereni narodni lijek za debljinu i dijabetes



Još ga je Hipokrat koristio kao antibiotik, stari su Egipćani njime konzervirali hranu, rimski vojskovođe pili su ga za snagu, a navodno su se bačve ove aromatične tekućine nalazile i na brodu Kristofora Kolumba za liječenje skorbuta.
 U novije vrijeme, kasnih 50-ih godina prošloga stoljeća, popularnost mu je vratio američki obiteljski liječnik DeForest Clinton Jarvis koji je bio uvjeren da je jabučni ocat u kombinaciji s medom i vodom blagotvoran za zdravlje u svakom pogledu, što je i napisao u svojoj knjizi o narodnim lijekovima (Folk Medicine: A Vermont Doctor’s Guide to Good Health) koja je bila bestseler.

Prehrambena vlakna

Nutricionistički gledano, jabučni ocat prava je riznica zdravlja. Znanstvenici su u njemu pronašli više od 90 korisnih sastojaka, uključujući enzime, antioksidanse (vitamine A, B, C i E), minerale (kalij, natrij, magnezij, kalcij i dr.), elemente u tragovima te najvažniji – pektin. „Pektini su prirodna prehrambena vlakna koja su topiva u vodi i imaju sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu pa bubrenjem u želucu pridonose osjećaju punoće i sitosti, a usto potiču probavu“, objašnjava nutricionistkinja Sandra Krstev Barać.

Zbog takvog djelovanja pektina, raširilo se vjerovanje da jabučni ocat brzo „skida“ suvišne kilograme. Nutricionisti su, kad je riječ o tom narodnom vjerovanju, oprezni. „Osim eventualnog placebo učinka“, tvrdi nutricionistkinja Sandra Krstev Barać, „zasad nema znanstvene potvrde o djelotvornosti jabučnog octa u smanjenju kilograma.“

No, studija američkog Državnog sveučilišta u Arizoni potvrđuje da jabučni ocat ipak može pomoći u mršavljenju. U jednomjesečnom ispitivanju, jedna je skupina ispitanika pila četiri žlice jabučnog octa dnevno, a kontrolna skupina dobivala je placebo. Prva grupa uspjela je smanjiti težinu, a kod ispitanika kontrolne skupine nakon ispitivanja nisu zabilježene oscilacije u težini. Iako nije sasvim jasan efekt jabučnog octa na mršavljenje, znanstvenici pretpostavljaju da je ispitanicima pomogao tako što im je smanjio apetit, ubrzao metabolizam i smanjio zadržavanje vode.

Narodne tvrdnje

Na popisu dobrobiti za zdravlje pripisanih jabučnom octu nije samo mršavljenje. Smatra se da pomaže kod upale zglobova, odnosno artritisa, astme, vrtoglavice, umora, nervoze, glavobolje, kašlja, nesanice, loše cirkulacije, detoksikacije, kožnih problema, grčeva u mišićima, gljivičnih infekcija... Ipak, kako ističe nutricionistkinja Krstev Barać, sve te narodne tvrdnje treba uzeti s rezervom jer većina njih još nema potvrdu u znanstvenoj literaturi.

Najviše znanstvenih dokaza govori u prilog pozitivnom djelovanju jabučnog octa na razinu glukoze u krvi, zbog čega može biti od izrazite koristi dijabetičarima. „Pektin iz jabučnog octa usporava apsorpciju glukoze, što održava razinu inzulina stabilnom, odnosno ublažava znatne oscilacije razine šećera u krvi“, navodi nutricionistkinja, ali upozorava da se dijabetičari prije konzumiranja ipak trebaju savjetovati s liječnikom.

Za zdravlje srca

Američka profesorica Carol Johnston s Državnog sveučilišta u Arizoni, koja već 10 godina proučava blagotvornost jabučnog octa, njegov učinak na vrijednosti šećera u krvi uspoređuje čak s djelovanjem nekih lijekova za dijabetes. Prema njezinu testiranju, jabučni ocat djelomično zaustavlja probavljanje škroba (koji nije ništa drugo doli mnoštvo molekula glukoze) i time umanjuje otpuštanje glukoze u krvotok i podizanje razine šećera. Tu je tvrdnju potvrdila skupina ispitanika koja je konzumirala 20 g jabučnog octa pomiješanog s vodom i umjetnim sladilom. Nakon doručka bogatog ugljikohidratima, osobe koje su popile jabučni ocat imale su manje oscilacije razine šećera u krvi od kontrolne skupine koja je dobivala placebo.

Ovaj dar iz prirode jednako je blagotvoran, kako ističe nutricionistkinja Sandra Krstev Barać, i za zdravlje srca i krvnih žila jer smanjuje razinu triglicerida i „lošeg“ LDL kolesterola, a povećava razinu „dobrog“ HDL kolesterola u krvi. Jedna privatna japanska studija otkrila je da 15 mililitara jabučnog octa dnevno smanjuje razinu „lošeg“ kolesterola, a dugogodišnja britanska studija, provedena na ženama koje su 5 - 6 puta tjedno jele salatu začinjenu jabučnim octom, pokazala je da su značajno smanjile rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Dokazano povoljno djelovanje jabučni ocat ima i u održavanju krvnog tlaka u optimalnim granicama, odnosno u smanjenju visokoga krvnog tlaka, za što su zaslužni kalij, kalcij i magnezij. Jedan od razloga smanjenja razine lošeg kolesterola je i to što ocat indirektno utječe na tlak, a usto, pomaže u održavanju ravnoteže kiseline i lužine u organizmu. Iako je riječ o octu, on održava pH krvi lužnatim te pomaže kod hipertenzije, ali i kod artritisa, različitih infekcija i alergija, upaljenog grla ili začepljenja sinusa.

Sirovi ocat

Da biste iskoristili sve njegove blagodati, odaberite sirovi, odnosno nefiltrirani i nepasterizirani jabučni ocat koji sadrži žive tvari i enzime, a izbjegavajte destilirani, industrijski proizveden ocat koji se najčešće proizvodi samo od ostataka jabuka i najčešće je umjetno kiseljen.

„Prednost dajte jabučnom octu pripremljenom od cijelih, ekološki uzgojenih jabuka. Osobito pripazite da je dobiven od voćnog soka hladno prešanih jabuka koji je sazreo prirodnim putem jer nefiltrirani i nepasterizirani jabučni ocat zadržava većinu hranjivih tvari iz ploda, a često i matični sok koji sadrži brojne korisne bakterije“, savjetuje nutricionistkinja Krstev Barać.

Matični sok ili octena matica nastaje u procesu fermentacije. Naime, kad voćni sok postaje ocat, tijekom prve fermentacije šećeri se pretvaraju u alkohol, a zatim, u drugoj fazi, bakterije octene kiseline alkohol pretvaraju u ocat. Ta kultura bakterija polako se razmnožava, stvarajući pritom gusti, mutni sloj koji se naziva matica. Za razliku od sirovih ocata, većina komercijalnih ne sadrži maticu jer je filtriranjem odstranjena. Iako je i takav ocat zdrav, onaj koji sadrži maticu, zbog obilja enzima i dobrih bakterija, ima snažnije antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje. Takav ćete ocat, osim prema deklaraciji, prepoznati po tome što je mutan, odnosno sadrži talog zbog zaostalih čestica od fermentacije koje se talože na dnu, poput voćnih enzima i korisnih bakterija te prehrambenih vlakana poput pektina.

Razblažen vodom

Kako još nije dovoljno detaljno istražen, ne postoje točno određene doze konzumiranja jabučnog octa za ublažavanje određenih zdravstvenih tegoba. No, kao tonik za opće poboljšanje stanja organizma najčešće se pije razblažen vodom ili se upotrebljava kao začin za salatu. Iako je konzumiranje octa jednostavno, trebate biti oprezni ako ga odlučite piti. „Zbog izrazite kiselosti, jabučni ocat može oštetiti caklinu zuba i jednjak pa se savjetuje da se pije razblažen vodom. Jednu ili dvije jušne žlice jabučnog octa pomiješajte s mlakom ili hladnom vodom i pijuckajte uz obrok jednom ili dva puta dnevno. Ako ne podnosite kiseli okus, napitku možete dodati žlicu meda“, zaključuje nutricionistkinja Krstev Barać.

Kao i većina narodnih lijekova, jabučni ocat siguran je pripravak koji vam neće naškoditi, a koliko će vam pomoći, morat ćete otkriti sami.

Nema komentara:

Objavi komentar