nedjelja, 21. lipnja 2015.

Ovih PET brojeva će otkriti da li je vaše srce zdravo

Ovih PET brojeva će otkriti da li je vaše srce zdravo

Projvera tjelesnetežine sigurno već spada u vašu uobičajenu nedeljnu rutinu, ali ljekari upozoravaju da za sve one starije od 20 godina postoje i drugi parametri koje moramo uzimati u obzir pri provjeri zdravlja.

Svaki ljekar – a naročito vaš kardiolog – biće vam zahvalan ako pratite sljedeće veličine i čak i vodite osnovni dnevnik o njihovoj promjeni.

1. Indeks tjelesnemase (BMI)

BMI je visinsko-težinski pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za sve osobe starije od 20 godina. Prikazuje odnos težine i visine tijela, ali s obzirom na to da ne uzima u obzir tjelesnu građu, upotreba BMI je ograničena. Pravilno izračunavanje BMI vrši se na osnovu četiri parametra: visine, težine, godina i pola.

2. Obim struka

Obim struka je važan jer on ukazuje na količinu masti sakupljene u stomačnom predjelu. Mnogo masti na stomaku može da bude signal na eventualnu prijetnju od srčane bolesti ili dijabetesa drugog tipa, piše “Lisa.rs”.

Obim struka na visini pupka je još jedna korisna mjera koja može ukazati na srčane probleme. Za žene obim struka treba da bude manji od 89, a za muškarce manji od 102 centimetra.

3. Holesterol

Visok novo holesterola u krvi vodi ka srčanim oboljenjima i šlogu. Nivo lošeg holesterola bi trebalo da iznosi manje od 2,6 mmol/l dok ukupan holesterol treba da bude niži od 6,2 mmol/l

4. Šećer u krvi

Visok nivo šećera u krvi može da izazove dijabetes, što uvećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kao i bolestima bubrega, očiju i živaca. Normalne vrednosti su 6,7 mmol/l ujutru, na prazan stomak ili > 11,1 mmol/l u toku dana.

5. Krvni pritisak

Dva broja se koriste za izračunavanje krvnog pritiska. Radi se o sistolnom pritisku (kada srce kuca) preko dijastolnog pritiska (opuštanje srca između otkucaja). Normalni pritisak je 120/80 mmHg.

Nema komentara:

Objavi komentar