nedjelja, 21. lipnja 2015.

Zelene ili prezrele banane: Znate li koje su zdravije?

banana1

Već je poznato da banane što duže stoje u kuhinji mijenjaju svoju boju. Kako od zelene postaju sve više smeđe, banane također postaju sve slađe. To je zbog toga što u banani postoje enzimi koji škrob pretvaraju u šećer. To banane također čini i lakše probavljivim.

Nedavno japansko istraživanje pokazalo je nešto jako neobično kada je u pitanju ovo voće. Naime, kako banana sve više sazrijeva, ona proizvodi više antioksidanasa. Kada ima smeđe pjege po sebi, ona zapravo proizvodi takozvani TNF, faktor koji ubija ćelije raka. Što su tamnije pjege, banana je moćnija prilikom ubijanja ćelija raka. Istraživanje je pokazalo i to da je potpuno zrela banana osam puta efikasnija kada je u pitanju jačanje imuniteta u odnosu na zelenu.

Dakle, prema ovom istraživanju najbolje je i najzdravije jesti banane kada počnu dobijati smeđu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar