subota, 20. lipnja 2015.

ZBOG OVIH ČINJENICA,POJAČAT ĆETE KONZUMIRANJE KAFE!

ZBOG OVIH ČINJENICA,POJAČAT ĆETE KONZUMIRANJE KAFE!

Kafa je bogata antioksidansima i sprečava stanična oštećenja smanjujući tako rizik od raka.

Osobe koje svakodnevno popiju tri šoljice kafe, imaju za 50 posto manje izgleda da obole od raka debelog crijeva, tvrde istraživači iz Nacionalnog centra za rak u Tokiju.

Doktori vjeruju da zasluga pripada kofeinu, koji podstiče funkciju debelog crijeva, kao i pozitivnom uticaju antioksidanasa iz popularnog crnog napitka.

Kafa s mlijekom čuva kosti i smanjuje rizik od preloma i osteoporoze, jer obiluje kalcijumom, najnoviji su zaključci stručnjaka sa Univerziteta u Kaliforniji.

Umjereno uživanje u njoj, a to podrazumjeva dvije do tri šoljice dnevno, pruža organizmu brojne blagodati.

Mnogobrojna istraživanja koja su ustvrdila blagodati ispijanja kafe po naše zdravlje mogla bi uredno preimenovati kafu nektarom bogova.


Naime, stručnjaci su ustanovili kako kafa pomaže u zaštiti mozga od razvijanja Alzheimerove bolesti, snizuje rizik od povrata raka prostate ili njegovo napredovanje, potiče središnji živčani sustav i djeluje kao stimulans, zbog čega smo budniji i koncentrirani, odgađa pojavu umora, potiče cirkulaciju, olakšava probavu, smanjuje rizik od tumora mozga jer sadrži antioksidanse, a sada su istraživači otkrili kako može pomoći u zaštiti od raka jetre.

Ruku pod ruku s ovim rezultatima idu i zaključci da žene koje vole kafu odsad će uživati u ispijanju iste bez grižnje savjesti i brige jer istraživanje sugerira da žene koje redovno piju kafu mogu smanjiti rizik od raka maternice do 18 posto, prenosi Diabetes insider.

U okviru istraživanja ispitan je utjecaj 83 različite vrste jela i pića, no smanjeni rizik uočen je jedino u slučaju konzumiranja kofeina.

Nema komentara:

Objavi komentar